Některé zdroje hovoří otom, že na Snítilého ODS vyvinula nebývalý tlak, jmenovitě mělo jít oministra vnitra Ivana Langera a poslankyni Zdeňku Horníkovou (obaODS).

Snítilého jméno se nyní skloňuje ivsouvislosti sjeho údajnou spoluprací skomunistickou tajnou policií. Oní se až dosud nevědělo, voficiálních seznamech nefiguruje.

Snítilý uvažuje otom, že vystoupí zklubu ČSSD. Na otázku, zda by to znamenalo vprezidentské volbě jeho příklon kVáclavu Klausovi, místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) Deníku sdělil: „Řekl bych, že ne.“

Snítilého by mohla nahradit Šedivá

Poslanec ČSSD Evžen Snítilý uvedl, že do čtvrtka se rozhodne, zda složí poslanecký mandát a odejde zpolitického života. Řekl to po zasedání sněmovního sociálnědemokra­tického klubu. Pokud se rozhodne zůstat, vcož věří předseda strany Jiří Paroubek, ještě neví, zda vprezidentské volbě podpoří Jana Švejnara. „Vše oznámím včas,“ konstatoval Snítilý. Jestli by složil mandát, nahradit by ho mohla exposlankyně ČSSD Iva Šedivá, která byla na kandidátce hned za Snítilým.

Ion dostal poštou vobálce kulku ze střelné zbraně, stejně jako senátorky zKlubu nezávislých Jana Juřenčáková a Liana Janáčková. Odmítl ale, že by na něj kdokoli ze sociálních či občanských demokratů činil nátlak. „Nevím, čím by mě kdo mohl vydírat. Strach mám jedině osvých sedm dětí,“ pravil Snítilý.

Jeho hlas může být vpáteční volbě důležitý, ale ne klíčový. Jazýček na vahách se pomalu nachyluje ktajné volbě. Jak oznámil předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, dvanáct zdvaceti zákonodárců se dnes vyjádřilo právě pro tento způsob hlasování. Lidovci mají celkem jedenáct senátorů a třináct poslanců. Komunisté už se přiklonili kveřejné volbě a do dnešní půlnoci se mají rozhodnout, zda nominují vlastního kandidáta. Poslanci ODS vystupují velmi sebevědomě. Například předseda školského sněmovního výboru Walter Bartoš Deníku sdělil: „Vpátek to bude důstojné a rychlé. Václav Klaus vyhraje vprvnímkole.“

Změna atmosféry je cítit ipři jednání sněmovny. Vrozpravě knávrhu sociálních demokratů na zrušení poplatků ve zdravotnictví kdysi neústupný ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) několikrát pochválil vstřícný přístup komunistů, zdůraznil, že zdraví není zboží, uvedl, že si váží komunistické poslankyně Soni Markové a poslancům KSČM nabídl debatu ukulatého stolu. Nesmiřitelné napětí tak panuje hlavně mezi ČSSD a ODS. Olej do ohně přilil ipremiér Topolánek, jenž uvedl, že DVD se záznamem schůzky Klausova kancléře Jiřího Weigla a Zamanova exporadce Miroslava Šloufa vhotelu Savoy vynesl pracovník Útvaru zvláštních činností Policie ČR. Prý to učinil na pokyn vysokého důstojníka civilní rozvědky. Podle Topolánka je třeba za akcí hledat bývalého šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace Karla Randáka a poradce předsedy ČSSD Patra Dimuna. Oba toto nařčení ostře odmítli.

„Zrádce“ Snítilý: Nechci být celý život špiclován

Muž, který možná bude posledním hřebíkem do rakve kandidatury Jana Švejnara na prezidenta: náchodský poslanec za ČSSD Evžen Snítilý. Při páteční volbě nevolil nikoho a pak zkolaboval. Následovaly vzájemné útoky ODS a ČSSD znátlaku na Snítilého. Sociální demokraté dokonce pózovali sfotografií, na které do něj „hučí“ poslanci ODS. ASnítilý už má všeho právědost.

Skutečně uvažujete oodchodu zposlaneckého klubu ČSSD a ovzdání se poslaneckého mandátu?

To je zvláštní interpretace. Je to jen jedna zvariant, které budu rozvažovat. Rozhodnu se nejpozději ve čtvrtek podle toho, jak situaci proberu srodinou.

Co vás ktakovým úvahám vede?

Už jen kampaň, která se vůči mně po x letech nyní rozjela.

Mluvíte ospolupráci svojenskou rozvědkou? Domníval jsem se, že víc vám vadila dusná atmosféra prezidentské volby? Dokonce jste včera mluvil ozradě. Ojaké?

Nechci se celý život otáčet, jestli mě někdo fotí, nebone.

Byl na vás činěn kvůli volbě nátlak, ať už zODS, neboČSSD?

Už jsem to několikrát zopakoval: Ne, žádný činěn nebyl.

Koho budete při druhé volbě volit?

Ještě ani není jasno, kolik bude kandidátů. (kim)