V červenci bylo bez práce 5,2 procenta lidí. Loni chudoba a vyloučení hrozily 14,8 procenta Čechů a Češek, tedy zhruba 1,5 milionu. Ekonomika nyní roste.

EU si předsevzala, že do roku 2020 sníží počet lidí na hranici chudoby a vyloučení o 20 milionů. Podle Sobotky se zdá, že osmadvacítka se svému cíli nyní vzdaluje. Za krize se průměrná nezaměstnanost v unii zvedla ze sedmi na 11 procent a bez místa je kolem 23 milionů obyvatel, za poslední tři roky přibylo pět milionů na 123 milionů ohrožených chudobou a vyloučením, podotkl premiér.

Ambiciózní cíl

Česko chtělo původně mít do roku 2020 o 30.000 obyvatel na hranici chudoby méně. Premiér uvedl, že ve srovnání s jinými členskými státy se ČR ale daří v řadě ukazatelů nadprůměrně. "Cíl je ještě ambicióznější, a to snížit počet lidí, které ohrožuje chudoba a sociální vyloučení o 100.000. Jedná se o 100.000 lidských osudů, které se nám podaří v rámci této iniciativy zlepšit," uvedl premiér.

Podle něj ekonomická krize, která Evropu postihla, byla především sociální a země se s ní budou vyrovnávat déle než s dopady na průmysl či finanční sektor. Sobotka je přesvědčen, že cílem by proto měl být dobře fungující sociální stát, který výkyvům ekonomiky dokáže čelit. Zajistit by měl důstojný příjem, kvalitní pracovní místa a dostupné bydlení, uvedl premiér.

Podle něj se i přes oživení ekonomiky nůžky mezi chudými a bohatými rozevírají, je proto na místě zabývat se "otázkou spravedlivého rozdělení". Sobotka řekl, že Evropa by se měla soustředit i na případné sociální dopady migrační vlny tak, aby "nevyústila v omezení volného pohybu osob či ve snížení sociálního standardu občanů". Země EU by se proto měly snažit využít potenciál azylantů a začlenit je do své společnosti, investovat by měly do vzdělání.