"Musíme počkat, kdo v Británii sestaví vládu. Věřím, že to nepotrvá moc dlouho, Britové zahájili brexit v březnu, na jednání máme jen dva roky," uvedl Sobotka na twitteru. Připomněl, že na výsledky předčasných voleb Británie čekala několik měsíců. Britská premiérka Theresa Mayová je ohlásila v polovině dubna s cílem posílit si mandát pro vyjednávání o brexitu.

Británie, volby. Premiérka se jede poradit za královnou o sestavení koalice
Britské volby nikdo nevyhrál. Mayová neodstoupí, jede na radu s královnou

Sobotka má radost, že šéfovi opozičních labouristů Corbynovi se podařilo výrazně posílit pozici jeho levicové strany. "Faktickým vítězem britských předčasných voleb je on," dodal na twitteru. Labouristům už předtím pogratulovali k úspěchu ve volbách i další sociální demokraté. Labouristé sice pravděpodobně získali méně mandátů než konzervativci, ale asi jim přibude křesel oproti situaci před volbami.

Na Twitteru i v České televizi Sobotka poukázal na to, že v britských volbách posílily strany, které nebyly spojeny s brexitem. "Sázka na to, že brexit a následně tvrdý brexit zajistí konzervativcům dlouhodobou převahu, nevyšla," uvedl premiér.

TOP 09 představila 30. května v Praze svoji volební kampaň do podzimních voleb. Na snímku předseda MIroslav Kalousek.
Britové inspirují české strany