Vztahy mezi prezidentem a sociální demokracií podle Sobotky komplikují výroky Zemanova kancléře a bývalého předsedy zemanovců Vratislava Mynáře. Ten Sobotku nedávno kritizoval za rychlou změnu názorů na řešení politické situace a uvedl, že „Sobotka je slabý jako stisk jeho ruky".

„Kancléř, který je placen z peněz daňových úředníků, by měl vystupovat jako státní úředník a neměl by se přímo politicky angažovat. Myslím, že ty útoky mohou komplikovat vztahy mezi prezidentem a sociální demokracií," uvedl Sobotka. Výroby Mynáře ale nepokládá za tak důležité, aby o nich se Zemanem jednal.

Opětovné navrhnutí předsedy pražského městského soudu Jana Sváčka na ústavního soudce zvyšuje podle Sobotky riziko, že jeho kandidaturu Senát neschválí. Konkrétnější stanovisko ale nesdělil, ačkoli Senát ovládaný ČSSD už jednou Sváčka odmítl, a to v situaci, kdy ho navrhoval Václav Klaus.

Zeman Sváčka navrhl, i když před prezidentskou volbou tvrdil, že odmítnuté kandidáty znovu do hry brát nebude. „Sváček to bude mít obtížnější, než by to měl jakýkoli jiný kandidát, jehož kandidatura ještě v Senátu projednána nebyla," uvedl Sobotka.