„Česká republika je v elektronizaci státní správy v hodnocení Evropské komise na jednom z posledních míst. To chceme změnit, rozvoj této oblasti považuji za jednu z důležitých priorit vlády pro rozvoj hospodářství i zaměstnanosti," uvedl Sobotka po dnešním jednání k digitalizaci státní správy, kterého se zúčastnil ministr vnitra Milan Chovanec, ministryně školství Kateřina Valachová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (všichni ČSSD) a předseda Českého telekomunikač­ního úřadu.

„Je nutné v této věci zintenzivnit činnost, dosavadní postup prací nepovažuji za optimální. Proto jsem rozhodl, že na prosinec svolám mimořádné jednání všech relevantních ministrů a ministryň, do jejichž kompetence digitalizace státní správy spadá," zhodnotil setkání premiér.

V úterý Sobotka řekl na konferenci „Česko: Jak jsme na tom?", že stav digitalizace ČR by mohl být bariérou současného výrazného růstu tuzemské ekonomiky. V případě digitalizace je podle něj nejhorší situace právě ve státní správě, chybou prý bylo zrušení ministerstva informatiky.

Akční plán pro rozvoj digitálního trhu shrnuje hlavní opatření, která mají pomoci tuzemské digitální ekonomice v rozvoji. Mimo jiné počítá se zavedením plně elektronické komunikace s úřady s vyšším využitím otevřených dat státní správy, dále s dobudováním vysokorychlostních internetových sítí či posílením kybernetické bezpečnosti. Do roku 2020 chce vynaložit zhruba sedm miliard korun na zvýšení digitální gramotnosti obyvatel.