Získal jste velmi silný mandát, který chcete podle svých slov aktivně využívat. Jak?
Budu ho využívat v personálních otázkách a při přípravě programu. Jde zejména o sestavování kandidátek do sněmovních voleb, kdy musíme vybrat silné osobnosti s čistým štítem. Kromě toho se chci osobně věnovat změnám ve stínové vládě, jejíž členové musejí připravit ve všech resortech kvalitní strategii.

Otázka je, nakolik vaše slovo či přání bude platit. Sjezd totiž nevyhověl vašemu apelu, aby do vedení ČSSD zvolil Jiřího Dienstbiera. Jak si to vysvětlujete?
Z tohoto rozhodnutí jsem samozřejmě zklamán, protože jsem přesvědčen, že Jiří Dienstbier by nám pomohl k lepšímu volebnímu výsledku v roce 2014. Proto mohu být se složením předsednictva strany spokojen tak na 80 až 90 procent. Jiří Dienstbier mi tam chybí.

Paradoxně možná nejen vám. Prezident Miloš Zeman apeloval na delegáty, aby nepodlehli „závistivé malosti a nezadupávali do země výrazné osobnosti, které pak nahradí šedivým průměrem". Pokud delegáti neposlechli vás ani prezidenta, neudělali to v zájmu různých regionálních kmotříčků a byznysových partiček, jak míní pražský primátor Bohuslav Svoboda?
Myslím, že to, co převážilo v rozhodnutí delegátů, bylo hodnocení Jiřího Dienstbiera jako přílišného sólisty. Usoudili, že pokud má být velká politická strana soudržná, měli by v jejím vedení být týmoví hráči.

Jenže Jiří Dienstbier je od svého angažmá na pražském magistrátu vnímán jako symbol protimafiánského politika. Nejde tedy o poněkud divný vzkaz sociálních demokratů voličům?
Nezvolení Jiřího Dienstbiera je moje osobní porážka, stejně jako jeho. Po prohře se ale člověk musí zvednout a jít dál.

Cestou ovšem můžete poztrácet většinu z těch 830 tisíc voličů – mladých lidí a představitelů levicové inteligence – kteří Dienstbiera preferovali v prezidentské vol­bě.
Já jsem se po té porážce zvedl a jdu dál. Doufám, že se mnou půjde i Jiří Dienstbier a společně se budeme snažit tyto voliče neztratit.

Z diskuse na sjezdu jsem měla dojem, že cílíte hlavně na nízkopříjmové skupiny zaměstnanců. Budete oslovovat hlavně tyto voliče?
Rádi bychom oslovili hlavně střední vrstvy a nízkopříjmové skupiny, to je jádro našich voličů. Nicméně chtěli bychom zaujmout i sociálně myslící podnikatele, protože i jim dochází, že pokud se budou ve společnosti jen kopat příkopy a zvyšovat napětí, nevytvoří to stabilní prostředí pro podnikání a prosperitu.

Petr Nečas reagoval na váš sjezd tvrzením, že chcete likvidovat podnikatele a vyhnat úspěšné lidi za hranice. Váš stínový ministr financí Jan Mládek se sice omluvil za přirovnání živnostníků k parazitům, ale připouští, že odvody OSVČ se musí zvýšit. Nebojíte se, že se lidé toho všeobecného zvyšování daní leknou a spousta z nich raději bude volit pravici?
Otázka je, jestli se leknou pohledu do reality nebo nevhodných výroků. Výrok Jana Mládka nevhodný byl a já s ním nesouhlasím. Nálepkování nám nepomůže, stejně jako zavírání očí před tím, že živnostníci platí nízké sociální pojištění a pak se v důchodu ocitají v nouzi. Nemůžeme se ani tvářit, že neexistují velké rozdíly ve zdanění živnostníků a zaměstnanců. Problém ale nevyřešíme heslem z barikád, ale trpělivým dialogem se zaměstnavateli a odbory. Nebudeme zvyšovat DPH, ale daň z příjmu lidí, kteří vydělávají víc než 100 tisíc měsíčně, a firmám – zejména bankám a monopolním skupinám.

Mohou české domácnosti počítat s větší cenovou regulací elektřiny, vody, tepla?
Ano. Stát v roli regulátora selhal a tahal za kratší konec provazu, zatímco dominantní dodavatelé inkasovali příliš velké zisky. Budeme požadovat změnu regulačního rámce, možná i institucí a posílení kontroly veřejností nad jejich činností. Varovné je v tomto smyslu selhání Energetického regulačního řadu v případě fotovoltaiky, které se už nesmí opakovat. Nepřípustné jsou i vysoké ceny vody nebo telekomunikačních poplatků ve srovnání s tím, jak to vypadá v zahraničí.

Slovenský premiér Robert Fico vám na sjezdu poradil, abyste se nebáli skutečně levicových řešení a neohlíželi se přitom na kritiky. Vydáte se touto cestou?
My stavíme náš program na sociálně demokratických hodnotách, ale současně budeme hledat ve společnosti širší shodu. Tu nenalezneme s ODS nebo TOP 09, ale zajímá nás názor zaměstnavatelů, odborů, expertů, profesních komor. Všude tam budeme hledat podporu. Čili ano, budeme prosazovat důsledně levicový program, ale ne hlava nehlava. Pokud dojdeme k závěru, že pro naši společnost je užitečný kompromis, půjdeme cestou širší shody.

Možná by stačilo ujištění, že za vyšší daně stát lidem nabídne skutečně kvalitnější služby.
Na sjezdu jsem kritizoval, že platíme stále vyšší daně za pořád horší veřejné služby. Pro nás je prioritou zdravotnictví, tam bude zaměřena pozornost naší případné vlády. Druhou klíčovou oblastí je školství, jehož kvalita je pro rozvoj země nejdůležitější. Potřebujeme, aby děti ve veřejných školách dostaly nejlepší možné vzdělání.