Kalousek řekl, že návštěva německé kancléřky je vždy významnou událostí. "Německo je náš soused a blízký spojenec," uvedl. Upozornil také na to, že Merkelová slyšela různé názory na Úřadu vlády a na Pražském hradě. "Musela mít pocit, že jedná se dvěma Českými republikami, ale já u toho nebyl," řekl.

Sobotka však měl podle něj jednat i s opozicí. "Je to nevyužitá příležitost. Je samozřejmě otázka, zda by se podařilo to stanovisko sjednotit, ale pan premiér se o to ani nepokusil," řekl. Zdaleka podle něj nejde jen o názor na otázku migrační krize, zmínil i postoj k Velké Británii, až začnou jednání o jejím odchodu z Evropské unie.

Problémem podle Kalouska je, že jednotné stanovisko nemají ani všichni členové vlády. Podobný názor má Fiala. ČTK řekl, že premiér Sobotka a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) říkají navenek něco jiného, takže není jasné, jaký je postoj kabinetu.

Premiér měl podle Fialy seznámit kancléřku s jasnou českou pozicí. "Nevyužil možnost, ke kterému jsem ho vyzval, aby se setkali představitelé demokratických politických stran a domluvili se, jaké jsou naše zájmy v Evropě," řekl Fiala. Pokud se nesjednotíme, v Evropě nic neprosadíme, míní.

Filip očekával, že Sobotka využije návštěvu k tomu, aby se jasně vyjádřil k politice Merkelové, například k jejímu pozvání migrantů do Evropy či dohodě mezi EU a Tureckem. "Druhý bod, který jsem čekal, že bude projednáván, je zrušení sankcí proti Rusku, protože nás to poškozuje," řekl. Není to názor jen prezidenta a ekonomů, ale názor široce sdílený, uvedl.

Německo si podle Filipa zatím nechává své názory pro sebe. Cesta Merkelové, která tento týden absolvuje řadu zahraničních návštěv, byla podle něj sondáží. "SRN si zatím nechává svůj názor a zjišťuje, jak daleko může dojít na jednáních s předsednickou zemí," řekl.