„V této Poslanecké sněmovně podle mého přesvědčení žádná jiná rozumná alternativa není," prohlásil Sobotka. Připomenul, že současná vláda vzešla z výsledků voleb a ve Sněmovně má většinu 111 hlasů. Premiér také uvedl, že nedůvěru lze vyjádřit vládě, jež se potýká ze závažným skandálem, který není schopna řešit a který ohrožuje její fungování. „Naše vláda žádné takové skandály neměla," zdůraznil Sobotka.

O tom, že při skládání vlády nebyly jiné možnosti, mluvil taky vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Méně špatnou koalici tady nevidím," řekl.

Pokrytecká hra

Premiér zopakoval, že podpora biopaliv byla schválena za pravicových vlád a že současná vláda na ní nezměnila vůbec nic. „Tohle je jenom záminka, tohle je pokrytecká hra. Vám ve skutečnosti vadí, že vláda plní svůj program," uvedl Sobotka na adresu pravice.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura poté poznamenal, že premiérovo vystoupení bylo v duchu přísloví „já o voze, ty o koze". Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak dodal, že důvodem pro hlasování o nedůvěře vládě nebylo daňové zvýhodnění biopaliv, ale to, že z jejího pokračování bude těžit firma Agrofert vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Hnutí ANO při hlasování o pokračování této podpory navzdory dřívějším prohlášením nepodpořilo její ukončení.

Vládní poslanci ale upozorňovali na údajné propojení politiky a byznysu už v minulých volebních obdobích. Zmiňováni byli bývalí ministři dopravy za Věci veřejné Vít Bárta a za ODS Aleš Řebíček.