Proč jste si jako předseda mandátového a imunitního výboru sněmovny nechal Rathův spis přivézt do sídla ČSSD, za což vás kritizovala předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová?
Spis mi přinesl tajemník výboru proto, že pokud bych obálku osobně nerozpečetil, nemohli by se k dokumentu dostat ostatní členové výboru. Paní Němcová totiž obálku neadresovala výboru, ale mně osobně. Poté co jsem obálku otevřel, podkladový materiál k žádosti o vydání Davida Ratha jsem prostudoval a zase ho vrátil do obálky, tajemník ho poté odvezl do sněmovny.

Měl by se úterního jednání mandátového a imunitního výboru zúčastnit David Rath?
Je v dobré tradici výboru, že pokud daný poslanec projeví zájem na výboru vystoupit, je mu to umožněno.

Jenže David Rath je ve vazbě a mohl by ovlivňovat svědky.
Tomu nerozumím. Pokud vím, členem výboru není nikdo, kdo by měl s kauzou cokoliv společného.

Kdo ví…
David Rath je stále poslancem, výbor a sněmovna budou rozhodovat o jeho vydání k trestnímu stíhání a pokud projeví zájem promluvit na výboru, nechápu, kdo by se toho mohl obávat. Navíc v situaci, kdy sociální demokracie jasně deklarovala, že tak závažné podezření nemůže ukončit sněmovna, ale až soud.

Takže podpoříte Rathovu přítomnost na úterním zasedání výboru?
David Rath by měl mít stejné právo jako pravicoví poslanci, které jsme vydávali v minulých letech. Předpokládám, že postup, který výbor zvolí, bude v plném souladu se státním zastupitelstvím, které přijme opatření, aby poslanec Rath mohl na výboru promluvit. To je věc, která patří k pravidlům parlamentní demokracie.