Dohnal, který odvolání považuje za bezdůvodné a nezákonné, se bude právně bránit.

"Já jsem se dohodl s panem Dohnalem, že se s ním ještě sejdu v návaznosti na ten vývoj, ke kterému dochází na ministerstvu spravedlnosti, vzhledem k jeho odvolání. Já si chci poslechnout jeho názor na celou tuto záležitost. Vzhledem k tomu, že pan Dohnal protestuje proti tomu způsobu, jakým byl odvolán, tak bych si rád poslechl jeho stanovisko," řekl dnes novinářům Sobotka.

Chce se bránit rozkladem

Narážel tak na Dohnalovo vyjádření, že se bude bránit rozkladem a případně i správní žalobou, kvůli tomu, že se cítí poškozen na cti. Vězeňské službě tak podle něj hrozí dvojvládí. Podobná situace přitom teprve nedávno komplikovala fungování policie.

Ministryně spravedlnosti Dohnalovi vytkla mimo jiné to, že jeho přístup má "negativní dopad na hospodaření s majetkem státu". Kontrola Vězeňské služby, kterou Válková nařídila po svém nástupu do funkce, prý mimo jiné odhalila závažné nedostatky například v oblasti zadávání veřejných zakázek či čerpání prostředků z fondů Evropské unie. Odvolaný šéf vězeňství oponoval například tím, že mu Válková vytýkala věci, které se staly ještě za předchozího vedení.