Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Nelíbí se mu například dlouhodobá údajná divoká privatizace úřadů práce.

Situace je vážná

Bez toho, aby se vyměnilo vedení ministerstva, podle Sobotky není možné prověřit a zjistit, co vše se na ministerstvu práce odehrávalo. „Ta situace je skutečně velmi vážná," prohlásil. Obvinil premiéra Petra Nečase, že situaci dlouhodobě podceňuje.

Nečas již minulou středu řekl, že vnímá nynější situaci na MPSV jako závažnou. Se současnou ministryní Ludmilou Müllerovou (TOP 09) prý opakovaně jedná. Působení předcházejícího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho prvního náměstka Vladimíra Šišky podle Nečase zanechalo v resortu „obrovské množství problémů".

Rekordní nezaměstnanost

Sobotka dnes připomněl některé zakázky, které ministerstvo vypsalo, zejména na nákup informačních technologií, i potíže, které jejich spouštění doprovázely. „Výsledkem je to, že je ochromena činnost úřadů v práce v situaci, kdy máme rekordní nezaměstnanost z hlediska novodobé historie České republiky," tvrdí Sobotka. Ministerstvo podle něj bylo zdevastováno a informační systémy mu dodavatelé dodali v mizerné kvalitě a bez výběrového řízení.

Kvůli zakázce na informační technologie na ministerstvu policie stíhá deset lidí. Už dříve začala stíhat například bývalého náměstka ministra Vladimíra Šišku.

Místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku Roman Sklenák zkritizoval projekt sKaret, jejichž prostřednictvím se mají vyplácet sociální dávky. „Ten návrh byl od počátku nesmyslný," prohlásil. Ministerstvo podle něj nyní předložilo do připomínkového řízení legislativní návrhy, které údajně mají legalizovat předávání osobních údajů České spořitelně. Spořitelna systém karet provozuje.