„Linie Evropy se musí být jednotná, pokojná, důsledná a důkladná. V žádném případě Evropa nesmí postupovat hystericky," řekl Sobotka.

Český premiér zdůraznil, že podle České republiky a jejích evropských partnerů bylo krymské referendum nezákonné a v rozporu s ukrajinskou ústavou. „Jediné řešení může být takové, že si Rusko a Ukrajina společně sednou za jednací stůl," vyzval Sobotka.

Šéf české vlády se rovněž vyslovil pro urychlený podpis alespoň politických částí asociační dohody mezi Ukrajinou a EU. „Evropa však může Ukrajině dát jen takové přísliby, které dokáže také opravdu splnit," dodal Sobotka.

Odmítl rozdělení Ukrajiny

Předseda české vlády rovněž odmítl rozdělení Ukrajiny na dva nezávislé státy, jako tomu bylo v případě Československa. To se rozdělilo legálně, zatímco vývoj na Ukrajině je porušením tamní ústavy. „Odštěpení (Krymu) se navíc děje s vojenskou podporou sousedního státu, ačkoli ruská menšina na Krymu v minulých letech neměla žádné problémy," řekl Sobotka.

Obyvatelé Krymu se nedělním referendu drtivou většinou hlasů vyslovili pro unii s Ruskem.

V Bruselu dnes budou ministři zahraničí zemí EU jednat o zavedení protiruských sankcí. Vybraným osobám má být za porušení územní celistvosti a suverenity Ukrajiny zmražen majetek a zakázány cesty do Evropské unie.