„Mé heslo bylo dostatečně silné a splňovalo všechna bezpečnostní pravidla poskytovatele," odmítl Sobotka dohady o tom, že zabezpečení jeho e-mailu bylo slabé. „Stal jsem se jednou z mnoha obětí hackerů, kteří se snaží svými kriminálními činy narušovat soukromí občanů, krást soukromá data a poničit životy nás všech," uvedl také.

Útok neonacistů spojený podle něj s manipulacemi a snahou o dehonestaci a vydírání, vnímá jako útok na hodnoty, které dlouhodobě prosazuje. „Jde o útok na základní principy demokratické společnosti, založené na svobodě, toleranci a dodržování lidských práv," míní premiér. Útoky se nenechá zastrašit, ujistil.

„Po konzultaci s bezpečnostními experty budou realizovány nutné kroky, které mají posílit bezpečnost komunikace předsedy vlády a členů vlády," uvedl také ministerský předseda. Blíže tyto kroky neupřesnil. Informoval ale o bezpečnostním auditu na úřadu vlády a snaze o identifikaci možných slabých míst.

Části elektronické korespondence Sobotky už dvakrát zveřejnil extremistický server White Media. Její odcizení a nabourání premiérova e-mailu vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Mluvčí útvaru Pavel Hanták dnes řekl, že není možné k případu uvolnit žádné informace. Věc se stále prověřuje.