Zákon o sociálním bydlení je znova na stole. A to i přes nevoli některých měst a obcí, které patří k jeho dlouhodobým kritikům. I proto se dnes sejde vláda se Svazem měst a obcí (SMO), aby si vyjasnily sporné body ještě, než zákon půjde do sněmovny. Podle SMO není vyřešen systém financování. Sociální bydlení se řeší pomocí dotací a v národním rozpočtu prý pro to neexistuje systémový nástroj. „Navíc zatím nejsou vyřešené kompetence samospráv, krajů a státu," říká Štěpánka Filipová ze SMO.

Zákon má už teď půlroční zpoždění kvůli tahanicím o kompetence mezi ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) a ministerstvem pro místní rozvoj (MMR).  Původně se předpokládalo, že norma vstoupí v platnost už příští rok v lednu. Nyní ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) věří, že zákon projde ještě toto volební období, tedy do poloviny příštího roku.

Šéfka rezortu práce Michaela Marksová (ČSSD) chce sociální byty především pro osamělé seniory, zdravotně postižené, samoživitelky, mladé rodiny s dětmi a podobně. „Je nepřijatelné, že ČR dosud takový zákon nemá," zdůraznila Marksová. Martin Špaček z Platformy pro sociální bydlení si postěžoval, že MMR zákon v minulosti už třikrát shodilo se stolu. „Pokud MMR zákon opět pošle k ledu, potopí spolu s ním i naděje seniorů, matek a téměř deseti tisíc dětí na ubytovnách, které přijdou o šanci na důstojný život," doplňuje Martin Špaček z Platformy pro sociální bydlení.

VDOVA V BRNĚ UŽ 
BYDLÍ I S DĚTMI

Veronika Vároši ale kritiku odmítla. „Deset let ministerstvo pro místní rozvoj již úspěšně realizuje programy pro sociálně slabší, za deset let jsme postavili více než 16 tisíc bytů," uvedla s tím, že MMR i MPSV si už kompetence v této oblasti vyjasnila.

Podle navrhované normy budou všechny obce muset mít sociální byty. Povinnost se dotkne i těch malých. Kolik bytů by měly na sociální bydlení vyčlenit, zákon nestanoví. Rozhodovat bude potřebnost. Pomoc by mohly získat domácnosti, jimž na přiměřené bydlení nestačí 40 procent příjmu.

Některá města a obce ale na nějaký zákon nečekaly, což potvrdila sama Marksová. „Už dnes ale existuje řada měst, která systém sociálního bydlení mají. Mohu uvést Pardubice, Ostravu či Plzeň, ale i řadu menších měst. Například v Brně díky projektu ‚Rapid rehousing' teď nalezla důstojné bydlení vdova se čtyřmi malými dětmi," dodala ministryně Marksová.

3 kategorie bytů
- Krizové bydlení bude k dispozici pro lidi bez domova či v ohrožení života.
- Sociální byty obce nabídnou především rodinám s dětmi bez střechy nad hlavou. K bydlení se bude vázat i sociální pomoc.
- Dostupné bydlení budou byty s nižším nájmem, než je komerční. Využijí ho nejvíce senioři, samoživitelky, zdravotně postižení nebo oběti domácího násilí.