„Byli mučeni, věznění, deportováni do koncentračních táborů. Téměř 93 procent vedoucích sokolských pracovníků se již na svá místa po skončení války nevrátilo," připomíná Zdeněk Kubín z tiskového oddělení obce.

Sokol byl třikrát zakázán

Pietní akce se v sobotu koná nejen v sídle ČOS v Tyršově domě v Praze, ale i v řadě sokolských žup a sokolských jednot po celém Česku. Vzpomínek v hlavním městě se zúčastní mimo jiné předseda Senátu Milan Štěch a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Tělocvičná jednota byla založena z podnětu Miroslava Tyrše, Jindřicha Fügnera a dalších osobností v roce 1862. Sokolské hnutí se podílelo na všeobecném rozvoji tělovýchovy, působilo ale také povzbudivě na národní snahy společnosti. Ve své historii byla organizace třikrát zakázána, naposledy činnost obnovila v roce 1990.

Památný den sokolstva není věnován pouze obětem boje za znovunabytí svobody a samostatnosti československého státu v době nacistické okupace a druhé světové války, ale všem sokolům, kteří své životy položili za svobodu a demokracii.