Spor začal v roce 2009, kdy Správa státních hmotných rezerv uzavřela s Lukoil Aviation Czech smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje. Firma, která byla součástí ruské ropné společnosti Lukoil, odebrala petrolej za 275,6 milionu korun. Vrátila ale necelou polovinu.

Správa proto Lukoilu uložila na základě ujednání v dodatku smlouvy pokutu, jejíž uhrazení firma odmítala. Poukazovala mimo jiné na to, že správě nevznikla žádná škoda a že smluvní pokuta, která by měla být paušalizovanou výší škody, je tedy nepřiměřená.

„Je pravda, že žádné ze stran nevznikla škoda. Ale ten závazek zkrátka takto ujednán byl a je čistě věcí smluvní autonomie stran, proč si to takto ujednaly a co tím sledovaly. Zkrátka to bylo ujednáno a dodáno být mělo," zdůvodnil verdikt předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Tomáš Mottl.

Na námitku promlčení nároku také nepřistoupil. „Je pravdou, že k porušení závazku dodat vyrovnané množství leteckého petroleje došlo poprvé v roce 2009 a žalobce mohl uplatňovat smluvní pokutu ihned, nicméně strany jednotlivými dodatky postupně měnily svůj smluvní vztah a posouvaly termín plnění až do roku 2013," konstatoval Mottl. Pokud tedy stát žalobu podal v roce 2014, čtyřletá promlčecí lhůta teprve běžela.

Nejedlý rozhodnutí respektuje

Nejedlý řekl, že rozhodnutí soudu nemá právo komentovat, že jej respektuje a že soudem stanovená částka bude uhrazena v okamžiku, kdy bude doručen rozsudek. Zda zůstane ve funkci poradce, nechtěl Nejedlý komentovat. Pražskému deníku řekl, že se Zemanem dnes mluvil. „Miloš Zeman mi řekl, že je plně uspokojen mým stanoviskem, tedy, že veškeré závazky, které vyplývají z ekonomické či provozní činnosti firmy vůči státu, budou neprodleně uhrazeny," poznamenal Nejedlý.

Záležitost považuje za nafouklou kauzu. Poznamenal, že pokud bude vše vyřešeno tak, že po společnosti Lukoil Aviation Czech nezůstane žádný dluh, bere její působení v Česku jako velmi úspěšné.

Schůzku Nejedlého se Zemanem potvrdil i Ovčáček, který v Českém rozhlase poznamenal, že se domnívá, že Nejedlý mezi poradci zůstane a Zeman bude i nadále jeho služeb využívat. Dodal, že prezident své rozhodnutí v nejbližší době oznámí. Důležité prý je, aby byl dluh uhrazen. Nejedlý je místopředsedou Strany práv občanů, která dříve nesla prezidentovo jméno.

Lukoil Aviation Czech vstoupil po loňském nepravomocném rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1 do likvidace. Firma je na tom podle právníka společnosti Petra Jindřicha Syrovátky finančně dobře a všechny své závazky uhradila. Ohledně možného podání dovolání Syrovátko uvedl, že jde o strategickou otázku, protože dovolací řízení by likvidaci prodloužilo.

„Od začátku jsem byl přesvědčen, že soud nám dá za pravdu. Věřím, že pokuta 27,7 mil. Kč bude konečně uhrazena," komentoval verdikt na twitteru předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Částka 257.000 korun, o kterou dnes odvolací senát smluvní pokutu navýšil, je částkou, o niž pokutu vypočtenou správou hmotných rezerv původně snížil obvodní soud. Sankci totiž vyhodnotil jako nepřiměřeně vysokou vzhledem k obdobným smlouvám, které stát uzavíral s jinými dodavateli. Podle odvolacího soudu však vyčíslená pokuta nepřiměřená nebyla. Justice tak nakonec žalobě státu vyhověla v plném rozsahu.

„Kdyby ostatní dodavatelé přistupovali k plnění závazků podobně jako Lukoil Aviation Czech, mohla se Státní správa hmotných rezerv dostat do opravdu velkých problémů a neplnit své závazky například vůči armádě," podotkla právní zástupkyně státu. Syrovátko to označil za nepravdu. „Kdybychom byli ve válečném stavu, tak tomu možná rozumím. Ale tyto komodity šly koupit na trhu od jakéhokoliv jiného dodavatele. Správa nikdy neměla jistotu, že to zboží bude skutečně dodáno – od smlouvy jsme mohli odstoupit," upozornil.

Nejedlý je poradcem prezidenta Zemana a místopředsedou SPO

Vizitka podnikatele a poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého:

- Martin Nejedlý (49) je znám jako obchodník, který spolupracuje s ruskými ropnými firmami, a také jako blízký spolupracovník Miloše Zemana.

- V politice se angažuje ve Straně práv občanů (SPO), v současnosti je místopředsedou strany pro ekonomiku. SPO vznikla z iniciativy sdružení Přátelé Miloše Zemana a několik let měla v názvu Zemanovo jméno (Strana práv občanů – zemanovci). Ve volbách do Sněmovny neúspěšná strana stála za návratem Zemana do politiky a byla jeho hlavním podporovatelem v jeho úspěšné prezidentské kampani.

- Nejedlý patřil ke sponzorům SPO, jejíž vznik inicioval bývalý komunistický funkcionář, kontroverzní lobbista a někdejší blízký Zemanův spolupracovník Miroslav Šlouf. Podle Zemana Nejedlý stranu podporoval ze soukromých prostředků. Zeman vždy důrazně popíral, že by byl jakkoli finančně podporován ruským ropným gigantem Lukoil, s nímž Nejedlý spolupracoval. Média mimo jiné poukazovala na to, že Lukoil získal státní zakázku a že pro Lukoil v minulosti lobboval Šlouf.

- Jednatelem společnosti Lukoil Aviation Czech, s.r.o., byl Nejedlý od jejího vzniku v září 2007 do loňského června, kdy společnost přešla do likvidace. Druhým jednatelem byl Dmitrij Romaněnko. Jako společník firmy se základním kapitálem 200.000 korun je zapsána LUKOIL Aviation B.V. se sídlem v Amsterodamu (60 procent) a v Praze sídlící ENE INVESTMENT a.s. (40 procent), jejímž předsedou představenstva je podle obchodního rejstříku Martin Nejedlý.

- Nejedlý, narozený 7. července 1966 v Kunovicích, je bývalým ligovým volejbalistou, hrál v dresu Zbrojovky Brno a poté v Německu. Podle dostupných informací po ukončení sportovní kariéry začal podnikat, řadu let působil v Rusku, mimo jiné obchodoval s auty z Německa. V Rusku také začal spolupracovat s tamními olejáři, například pro Lukoil zprostředkovával dodávky technologií na výstavbu produktovodů.

- Loni média upozornila na to, že Nejedlý, který často doprovází prezidenta Zemana na zahraničních cestách, má v rozporu se zvyklostmi diplomatický pas, který usnadňuje cestování. S jeho vydáním v prosinci 2013 souhlasil tehdejší ministr Jan Kohout, podle oponentů na něj ale Nejedlý nemá nárok.