Nikulin nesouhlasil se způsobem, jakým Městský soud v Praze rozhodl o jeho propuštění z vydávací vazby a následném předání eskortě.

„Tím, že soud rozhodl usnesením a nikoliv příkazem, znemožnil panu Nikulinovi podání opravného prostředku. Podle našeho názoru tak pražský městský soud zvolil nesprávný způsob rozhodnutí,“ upřesnil pro Českou televizi jeho právník Martin Sadílek.

Advokát Jevgenije Nikulina Martin Sadílek, v pozadí Nikulinovi rodiče
Soud smetl Nikulinovu stížnost ze stolu, na ochranu před vydáním neměl Rus nárok

S tím ale Ústavní soud nesouhlasil a podanou ústavní stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou. Mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková nechtěla rozhodnutí soudu týkající se způsobu propuštění z vazby potvrdit ani ho nijak komentovat.

Ve hře je i čtvrtá ústavní stížnost

Ústavní soud se zabýval v pořadí již třetí stížností údajného ruského hackera, přičemž za neopodstatněné označil i obě předchozí.

Zatímco první z nich se týkala pobytu ve vazbě, ta druhá směřovala proti usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost vydání jak do USA, tak do Ruska. Podle České televize se zabývá i čtvrtou stížností, o té ale zatím nerozhodl. 

Třicetiletého Nikulina zadržela policie v říjnu 2016 v pražském hotelu na základě amerického zatykače. Spojené státy požádaly Českou republiku o jeho vydání 16. listopadu, české ministerstvo zahraničí však následně obdrželo i žádost Ruska vydanou také 16. listopadu. Koncem března letošního roku vydalo Česko Jevgenije Nikulina do USA.  

Ruský hacker Jevgenij Nikulin
Lékaři prověří Nikulinův psychický stav. Není na tom dobře, tvrdí jeho obhájce