Soud chce mimo jiné vyslechnout šéfku tiskového oddělení pražské policie Andreu Zoulovou a chce vidět scénář natáčení schválený Českou televizí. Bude projednávat také výslech poškozeného muže, který se z hlavního líčení a své výpovědi podruhé omluvil.

Čtěte také: Čtvrtníček u soudu: Řidič, který zkolaboval, o kameře nevěděl

Kromě herců v kauze figurují režisér klipu Tomáš Svoboda a producent Jiří Kounický. K soud dnes přišel pouze Čtvrtníček, ostatní se z jednání omluvili.

Klip pro konto, které pomáhá handicapovaným, se točil v roce 2012 v Praze. Herci měli uniformy i auto v barvách policie. Oba herci podle obžaloby nepostupovali v souladu se schváleným scénářem a pod záminkou přestupku nejméně ve dvou případech zastavili řidiče. Když jednoho z nich kontrolovali pro údajné překročení rychlosti a pak mu řekli, že jde o natáčení skrytou kamerou, postihl muže infarkt. Pomohl jej zachránit člen televizního štábu, šedesátiletý muž skončil v nemocnici.

Zachránce poškozeného v televizním štábu pracoval jako rekvizitář. Dnes před soudem uvedl, že muži s infarktem dával masáž srdce, která trvala skoro 12 minut do příjezdu záchranářů. Lékaři pak muže oživovali elektrickými šoky. Poškozený se ze soudu podruhé omluvil kvůli špatnému zdravotnímu stavu, který by se údajně ještě mohl zhoršit. Z muže se prý stal invalida. Soudkyně chce proto do příštího jednání od nepřítomných obžalovaných zjistit, zda může přečíst jeho výpověď z policejního oddělení, kde byl podat vysvětlení, co se stalo. Obžalovaní ale mohou trvat na jeho slyšení před soudem.

Herci při zahájení soudu uvedli, že je jim líto, co se stalo. Prý ale postupovali v souladu se scénářem a netušili, že někdo nepozná, že jde o recesi. Podle obžalovaných šlo rozpoznat, že policejní uniformy byly pouze rekvizity a neodpovídaly skutečným policejním oděvům. Hájí se také tím, že měli k dispozici všechna potřebná povolení.

Soud původně obžalované trestním příkazem potrestal za poškození cizích práv a přisvojení pravomoci úřadu tresty půl roku až jeden rok s podmíněným odkladem na dva roky. Podle advokáta Tomáše Sokola se cítí nevinni, a proto podali tzv. odpor a soud kauzu řeší v hlavním líčení. Podle advokáta v podstatě zachránili život muži, který zkolaboval. Údajně totiž mohl dostat infarkt v běžném silničním provozu, pokud by jej nezastavili herci. Čtveřici u hlavního líčení hrozí až dva roky vězení.

Zdroj: Youtube