V době, kdy byl šéfem úřadu, měl Dohnal od státu podle zákona nárok na přiměřené bydlení. Podle státního zástupce si vybral po svém jmenování v roce 2005 pětipokojový byt v Americké ulici v Praze 2, v roce 2007 ho pak vyměnil za dva byty v Chrudimské ulici v Praze 3. NKÚ za tyto nemovitosti platil skoro 76.000 korun měsíčně. Podle žalobce nájemné převyšovalo přiměřenou částku, a prezident NKÚ tak nehospodárně využíval státní peníze. Dohnalovi hrozí v kauze kvůli údajné škodě ve výši minimálně 1,1 milionu korun až pětileté vězení.

Soud se případem zabývá již potřetí. Dvakrát bývalého šéfa NKÚ osvobodil, odvolací senát oba rozsudky zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Státní zástupce muže viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku, i u dnešního líčení nadále trval na Dohnalově vině. Podle jednoho z obhájců Jana Lžičaře by však jeho klient utratil mnohem více peněz, pokud by si bydlení v Praze nenašel a využíval řidiče z Jihlavy, kde do té doby s rodinou žil. Právník se také domnívá, že by zákonodárci měli jasně definovat, na co mají ústavní činitelé právo. Zda byly mužovy byty přiměřené, by prý neměl řešit soud.

Již jednou odsouzen

Dohnal byl již pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Musel proto odejít z čela NKÚ.

Dohnal od počátku obvinění odmítá. Podle něj má kauza politické pozadí. Jeho advokát Václav Vlk uvedl, že v rámci částek, které na bydlení využívají ostatní funkcionáři, se bývalý prezident pohyboval vždy na spodní hranici. Dohnal také již podal na NKÚ žalobu. Od doby, kdy se případ jeho bydlení dostal do médií, si totiž začal sám platit nájem a nečerpal náhrady. Když o ně úřad požádal, odmítl mu je proplatit. Dohnal požaduje přes 600.000 korun.