Obžaloba tvrdila, že žena napadla svého syna, který plakal a zlobil, odpoledne 31. října 2013 v bytě v Praze 10. Nejprve ho prý škrtila v předsíni a potom jej odvlekla do koupelny. Státní zástupkyně se snažila dokázat, že matka chlapce položila do vany hlavou pod vodovodní kohoutek, začala napouštět vodu a hocha při tom přidržovala rukou na dně. Poté, co se dítě přestalo hýbat, si prý šla zakouřit na balkon. Až po návratu vytáhla bezvládného syna z vody, zavolala záchrannou službu a podle instrukcí operátorky jej začala oživovat.

Soudy nicméně dospěly k závěru, že matka způsobila synovi smrt z nedbalosti, protože jej ve vaně zanechala bez dohledu a pomoci, ačkoliv si byla vědoma toho, že chlapec trpí záchvaty zadržování dechu.

Menší zranění z minulosti

Hoch později zemřel v motolské nemocnici, přičemž bezprostřední příčinou smrti bylo poškození mozku kvůli nedostatku kyslíku. Lékaři na jeho těle při následné prohlídce objevili i pozůstatky mnoha starších zranění na hlavě, trupu i končetinách. Některé podle nich byly staré měsíce až roky. Znalci zmiňovali například modřiny a jizvy po popáleninách, jež si prý dítě nemohlo způsobit samo.

Utopený hoch, který zemřel několik týdnů před svými čtvrtými narozeninami, měl dva sourozence: sestru-dvojče a další, o dva roky starší sestru. Obě dívky, jež byly v době incidentu v bytě, jsou zdravotně postižené: nedoslýchají a starší z nich opakovaně prodělala operaci srdce. Chlapec byl zdravý a podle svědků velice živý. Právě jeho přehnanou aktivitou vysvětlovala matka rodinným příslušníkům modřiny, které hoch míval – prý se občas někde uhodil.

Žena má základní vzdělání, nedokončila učení na prodavačku. V době před incidentem byla nezaměstnaná a odkázaná na finanční podporu rodičů a přítele, který se živil jako kuchař a který i kvůli svému novému vztahu docházel domů spíše sporadicky.