Mezi obžalovanými byl jeden lékař a tři zdravotní sestry. Zdravotníci zapomněli špachtli v břiše pacientky Zdeňky Kopečkové v roce 2009, žena prý v bolestech čekala pět měsíců na nápravu. Podle dřívějšího verdiktu soudu se nepodařilo jasně určit, kdo zhruba třiceticentimetrový nástroj v těle pacientky zanechal. Lékaře a dvě sestry soud v březnu zprostil obžaloby a u jedné sestry, Lenky Šicové, konstatoval ublížení na zdraví. Trest ale nedostala. Právě Šicovou dnes soud obžaloby zprostil.

Operace byla podle lékaře komplikovanější, než se původně předpokládalo. Všichni obžalovaní u soudu dnes buď sami nebo prostřednictvím svých obhájců odmítli svoji vinu. Operující lékař Aleš Soukal zdůraznil, že zapomenutá špachtle pacientku neohrozila na životě, ani ji trvale nepoškodila. Odvolání a opětovné projednání případu iniciovalo státní zastupitelství a obhájce Šicové, který trval na její nevině.

Nepříjemné bolesti

„Poškozená měla silné bolesti břicha migrující ze strany na stranu, které ji omezovaly v běžném životě," stojí ve spisu. Podle státního zástupce měl lékař, který operaci prováděl, uvažovat o následných bolestech pacientky a hledat jejich příčinu mnohem dříve. Sterilizační sestra Lenka Šicová údajně podle dřívějšího rozsudku pochybila tím, že důsledně nekontrolovala nástroje.

Ivančická nemocnice po uveřejnění celého případu přijala celou řadu preventivních opatření, aby se podobná situace neopakovala. Nově existuje přesný seznam nástrojů, který pomáhá instrumentářkám evidovat případné ztráty. Před operací se také pořizuje kontrolní snímek síta, na němž se lékařské nástroje nachází.