Ta je nyní ve vazbě a děti byly dočasně svěřeny do péče centra Klokánek. Řízení o nových opatrovnících bude trvat několik měsíců, řeklmístopředseda soudu Roman Kiš. Do té doby budou děti v Klokánku. Změnit by to mohlo jen předběžné opatření, soud ale zatím žádný návrh nedostal.

Sedmiletý Ondřej, devítiletý Jakub i třináctiletá Anička se do Klokánku dostali minulý týden ve čtvrtek. Sociální pracovníci totiž k soudu podali návrh na předběžné opatření. Soud rozhodl neprodleně, toto řešení je ale jen dočasné, připomněl Kiš. V Klokánku je teď ale jen Jakub. Anička, kterou stejný soud svěřil letos v březnu do péče Kláry Mauerové, z centra v noci na sobotu zmizela. Ondřeje převezli v sobotu po psychickém šoku do nemocnice, kde zůstane nejspíš ještě několik dní.

Komu budou děti svěřeny trvale, není zatím jasné. Podle soudce to může být v podstatě kdokoliv, kdo o děti bude mít zájem a soud ho označí za způsobilého. "Tomuto rozhodnutí ale bude předcházet studování množství znaleckých posudků, informací od rodiny i od policie, zpráv ze škol, kde se děti učily a dalších dokumentů," popsal soudce. Sociální pracovníci přitom podle neveřejných dokumentů, které o víkendu unikly, nedoporučili svěřit děti do péče příbuzných. Obávají se, že by tam mohlo údajné týrání pokračovat.

Klokánek je určen dětem, o které se nemohou z různých důvodů starat rodiče. Pobyt je ale braný jako přechodný, děti tam v průměru zůstávají pět měsíců. Jak dlouho ale bude mít centrum na starost Ondřeje a jeho sourozence, není jasné. Příbuzným dětí se totiž umístění v Klokánku nelíbí.

Podle informací ČTK však zatím návrh na vydání předběžného opatření nepodali. Pokud by tak učinili, musí o něm soud rozhodnout do sedmi dnů. Předsedkyně Fondu ohrožených dětí, který Klokánek provozuje, Marie Vodičková ale tvrdí, že soud v jiných takových případech většinou návrhu rodiny nevyhoví.

Klára Mauerová je od pátku ve vazbě. Policie ji podezřívá, že svého syna několik měsíců zamykala do komory v kuřimském domě, a to často nahého a svázaného. Podle chlapcovy výpovědi, která se o víkendu objevila na serveru Česká média, nejspíš o týrání věděla i Mauerové sestra Kateřina. Ta byla v úterý u výslechu. Kolem případu je stále řada nejasností. Někteří odborníci v médiích tvrdí, že týrání mohlo být spojeno s dětskou pornografií nebo s výchovou Ondřeje k absolutní poslušnosti pro jeho kriminální budoucnost.