Rozhodnutí ÚS analyzuje ministerstvo spravedlnosti, zatím není zřejmé, zda připraví novelu zákona. Policisté chtějí vycházet z původního ustanovení a čekají, jak se justice zachová.

Žádný vliv

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Roberta Schustera úřad verdikt analyzuje, na rozhodnuté případy ale nález vliv mít nebude. Pro dosud neskončené případy pak bude platit, že stanovení množství "většího než malého" bude záviset na posouzení policistů a státních zástupců, respektive na konečném rozhodnutí soudů.

Nálezem ÚS tak bude obnoven právní stav před 1. lednem 2010, kdy zrušené vládní nařízení neplatilo, a kdy se policie, žalobci a soudci řídili při posuzování trestnosti činů judikaturou a konkrétními okolnostmi případů.

"Jedná se o navázání na judikatorně ověřenou praxi, která umožňovala dostatečně reagovat na 'trendy' v trestné činnosti daného charakteru a zákonným způsobem postihovat nejzávažnější případy a formy drogové trestné činnosti, jak je to obvyklé v okolních zemích," řekl k rozhodnutí ÚS náměstek nejvyššího státního zástupce Pavel Pukovec. Podle něj například v Německu vláda také nerozhoduje o "povoleném" množství drog.

Vyšší nároky

Na dotaz, zda rozhodnutí ÚS ztíží soudcům a státním zástupcům práci, podle Schustera nelze jednoznačně odpovědět. "V každém případě ale na ně bude klást nová situace daleko vyšší nároky, aby posoudili každý případ individuálně," uvedl.

Ministerstvo také zatím neupřesnilo, zda připraví novelu trestního zákona. "Další postup a případná legislativní či nelegislativní reakce bude účelné konzultovat se zainteresovanými subjekty, tj. s Ministerstvem vnitra ČR a Policejním prezidiem, Nejvyšším státním zastupitelstvím a Nejvyšším soudem," řekl Schuster.

Nařízení vlády

Podle soudce Horkého pro práci soudů jistým měřítkem zůstává původní nařízení vlády, které mimo jiné rozlišovalo hranici mezi přestupkem a trestným činem 15 gramů marihuany.

"Od začátku jsme si byli vědomi toho, že nařízení vlády z hlediska určení většího než malého množství není nejšťastnějším řešením. Bylo by moudřejší nějakým způsobem vyjádřit tato množství v zákoně," uvedl Horký. ÚS podle něj předpokládá, že soudy nyní sami vyhodnotí, co je množství větší než malé. Nebude to ale podle něj jednoduché. "Je to otázka pro psychiatry a toxikology, aby se vyjádřili k obvyklé dávce," dodal soudce.

Potřebná dávka

Původní ustanovení mělo podle něj za cíl chránit před kriminalizací závislé uživatele drog, aby měli možnost mít u sebe potřebnou dávku, a rozlišit je tak od prodejců, kteří obvykle nosí větší množství drog.

Soudce zároveň připustil, že jistým měřítkem pro posuzování množství drog v trestních kauzách bude původní vládní nařízení. Nebude ale možné s tímto ustanovením při soudním jednání právně argumentovat vzhledem k tomu, že jej ÚS zrušil.

Příležitost nebo hrozba

Náměstek Národní protidrogové centrály Tomáš Kubík řekl, že každá podobná změna je buď příležitostí, nebo hrozbou. "V tomto případě se na to pokoušíme dívat pozitivně. Počkáme, jak se k tomu postaví justice. Budeme nadále právo vymáhat. Jak se k tomu postaví státní zástupci a soudy, je věc druhá," řekl.

Kubík připomněl, že veškeré nakládání s drogami je trestné, přičemž rozdíl je v trestném činu a přestupku. Například u marihuany bude podle něj policisté dále vycházet z původní hranice 15 gramů.