V pátek 27. dubna v 9 hodin bude oficiálně spuštěný registrační systém pro splouvání Teplé Vltavy. Podobu a nový systém splouvání pro rok 2012 upravuje Návštěvní řád Národního parku Šumava. Součástí tohoto návštěvního řádu je také definice režimu splouvání na vodních tocích Vydra, Otava a Vltava. Jeden z úseků na Vltavě, který začíná na Soumarském mostě a končí u mostu na Pěkné, mohou při stavu vody mezi 50 - 61 cm splouvat pouze předem registrovaná plavidla.

Ti co se zaregistrují, si budou muset připlatit, navíc s nimi musí vyrazit vyškolený průvodce, což má výrazný vliv i na cenu, kterou budou vodáci muset za splouvání zaplatit.

Počet lodí, které budou smět na Vltavu vyrazit, bude o více než polovinu menší, než tomu bylo loni. „V roce 2010 mohlo po Vltavě splouvat 81 lodí, v rámci útlumového režimu v toce 2011 už mohlo na Vltavu vyrazit jen 63 lodí, letos to bude pouze 28 lodí," popisuje Zdenka Lelková ze Správy NP Šumava.

Nutnost průvodce zvýšila cenu

Nařízené počty lodí platí v případech, že se hladina na Vltavě vystoupá do výšky mezi 50 a 61 centimetry. Na vodu tak mohou každý den pouze čtyři skupiny po sedmi lodích. S každou musí podle pravidel ochrany přírody a tzv. naturového posudku vyrazit průvodce. Registrační poplatek byl stanoven na částku 300 korun za jednu kanoi a 150 korun za kajak. Loni každý vodák platil sto korun a děti polovic. „Vyšší taxu jsme letos museli nasadit kvůli nutnosti mít vyškoleného průvodce," vysvětlila Lelková. Při výšce nad 61 centimetrů žádné limity co do počtu lodí nejsou. Samozřejmě zůstává registrace placených plavidel. „Průvodce si v tomto případě mohou vodáci objednat dobrovolně a zdarma," uvedla Lelková. Když hladina klesne pod 50 centimetrů, splouvat je zakázáno.

Nástupní místo na Vltavu je v květnu v provozu o víkendech a státních svátcích. Od června je to každý den - od 8 do 12 hodin. Registrovaný může zrušit registraci až jeden týden před zamluveným termínem, své peníze dostane zpět. „Každé registrované plavidlo obdrží v nástupním místě Soumarský Most registrační známku, kterou nalepí na viditelné místo v přední části plavidla," upozornil Josef Štemberk ze Správy Národního parku Šumava.

Registrace se provádí buď prostřednictvím internetového registračního systému na stránkách www.npsumava.cz nebo v povolené době splouvání přímo v nástupním místě Soumarský Most. „Samozřejmě jen v případech, kdy budou ještě volná místa," doplnil Štemberk.
Vodákům se novinky nelíbí. „Je to další šikana, kterou prosadili fanatičtí ochránci přírody. Za chvíli nebudeme na Šumavě smět vstoupit do lesa ani do vody," posteskl si Pavel Černý z Klatovska.

Na ostatních tocích národního parku je podle návštěvního řádu splouvání povoleno. Pro toky v chráněné krajinné oblasti platí běžná vodácká pravidla.