Piráti si Šmída podle deníku Právo pozvali, aby jim pomáhal s legislativou. Za tuto opoziční stranu byl také policista, zabývající se finanční kriminalitou, loni v říjnu zvolen jako nestraník do děčínského zastupitelstva. Podle vedoucího pirátského týmu pro vnitro a bezpečnost Lukáše Koláříka Šmíd není stálým členem týmu, byl přizván jako host.

Hnutí ANO oficiálně zahájilo předvolební kampaň
Studentské volby do Evropského Parlamentu vyhráli Piráti, ANO skončilo sedmé

Šmíd ve vyjádření pro server Seznam Zprávy uvedl, že už se v politice nebude jakkoliv angažovat. "Ukončil jsem veškeré působení v politice, cokoliv, co by mohlo být vnímáno jako rozpor se služebním zákonem," sdělil Šmíd. "Nechci, aby bylo poškozováno dobré jméno a důvěra v nezávislost Policie České republiky," dodal.

Švejdar uvedl, že jednání policisty řeší ředitel NCOZ Jiří Mazánek. "Já osobně jej považuji za zcela nepřípustné, navíc zákon o služebním poměru působení policistů ve prospěch jakékoliv politické strany striktně zakazuje," uvedl policejní prezident. "Pokud se věc prokáže, směřuje k propuštění policisty ze služebního poměru," dodal. Mazánek Právu ve středu sdělil, že se věcí zabývá a že podle něj podobné angažmá není v pořádku.

Mimořádné jednání

Kolářík dnes ČTK sdělil, že Piráti vyzvali Šmída k oponentuře odborné legislativy na základě jeho zkušeností z praxe. "Příslušníci bezpečnostních sborů zcela běžně připomínkují legislativu i u jiných politických stran či v rámci státní správy, na rozdíl od Pirátů však tyto strany a pracoviště o jednáních nevedou veřejné zápisy," uvedl.

"Když oslovím policistu a zeptám se ho, co by chtěl ve své práci změnit a on mi odpoví a já to následně zohledním v legislativě, kterou chystám, jedná se také o činnost policisty ve prospěch strany? Je toto důvod pro jeho výpověď? Z mého pohledu nikoliv," dodal Kolářík. Návrh na svolání bezpečnostního výboru považuje za nešťastnou snahu o zviditelnění se před volbami do Evropského parlamentu.

Bezpečnostní výbor se má na mimořádném jednání sejít v úterý 21. května. Poslanci budou debatovat o míře, do které se členové bezpečnostních sborů mohou angažovat v politice. Členové ANO by na jednání chtěli pozvat ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), policejního prezidenta, Mazánka a případně ředitele či zástupce Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace a Vojenského zpravodajství.

Kateřina Perknerová.
Glosa Kateřiny Perknerové: Temno nad žalobci