Kalousek se žalobou domáhá omluvy za výroky, které Babiš pronesl na jeho adresu před loňským hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD.

Jednání o důvěře vlády v Poslanecké sněmovně 16. ledna v Praze. Kalousek
Kalousek podal žalobu na Babiše kvůli urážkám ve Sněmovně

O žalobě na ochranu osobnosti tento měsíc rozhodoval Okresní soud Praha-západ. Podle Kalouska řízení zastavil a věc postoupil do Sněmovny. Poslanec se přitom obrátil na soud právě proto, že nechtěl, aby se sporem zabýval výbor. Dříve to vysvětloval tak, že nechce věc politizovat.

Označil ho za opilce a zloděje

Babiš se v červenci 2018 na plénu Sněmovny do Kalouska ostře pustil a tykal mu. Reagoval na Kalouskova slova o tom, že premiér při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí.

"Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech," prohlásil tehdy předseda vlády. Kalousek následně požádal Babiše o omluvu, premiér to ale opakovaně odmítl.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny mimo jiné vede disciplinární řízení proti poslancům. Jeho jednání jsou, na rozdíl od jednání soudů, vždy neveřejná. Výboru v současné době předsedá Stanislav Grospič (KSČM). Z 19 členů jich osm reprezentuje hnutí ANO. TOP 09 má ve výboru jediného zástupce, a to právě Kalouska.

Český premiér Andrej Babiš
Opozice: Babišův postoj k Huawei je neodpovědný a servilní