V jeho očích splňovala kritéria, která vyžadoval po ministrech Rusnokovy, tedy své vlády: dostatečnou praxi, kvalifikaci, znalost oboru.

Personální úlety

Ministryně Válková měla 
v hlavě státu od počátku silného spojence. Záhy se však ukázalo, že k zvládnutí komplikovaného resortu zdaleka nestačí pouhá suma úctyhodných znalostí. Sotva se ujala úřadu, už řešila personální spory. První byl s ředitelem Vězeňské služby Petrem Dohnalem, který se s odvoláním nesmířil a o návrat do funkce vede při, již může vyhrát právě v těchto dnech. To by znamenalo pro Helenu Válkovou ránu, ukázalo by se, že rozhodla chybně, a její resort by musel Dohnalovi doplatit ušlou mzdu.

Největší chybu ale profesorka Válková udělala, když se rozhádala se svojí přítelkyní 
a první náměstkyní Hanou Marvanovou. Do věci musel vstoupit Andrej Babiš, který jednání s ženským vedením spravedlnosti označil „za jedno z nejtěžších, jež v životě vedl". O nic takového vicepremiér logicky nestál. Stejně jako o další maléry s odvoláním náměstka pro vězeňství Pavla Šterna či podivné Válkové libůstky v lidech z okruhu SPO (jak uvedly LN, jejím poslaneckým asistentem se stal syn senátora Jozefa Regece, člena Strany práv občanů a prezidentova poradce pro sport).

Skutečné drama nastalo, když se Helena Válková střetla s představiteli státních zástupců i opozice nad návrhem zákona o státním zastupitelství. Neuhájila svoji představu a po páteční schůzce s nejvyšším žalobcem Pavlem Zemanem začala ustupovat. 
V dané záležitosti přitom byla téměř nevinně, neboť normu 
z dílny žalobců Pavla Zemana a Lenky Bradáčové odmítá hlavně první náměstek Robert Pelikán. Ten na spravedlnosti vystřídal Hanu Marvanovou 
a stal se hlavní tváří resortu. Je Babišovým mužem, který měl resort ohlídat. Robert Pelikán si z ministerstva financí přivedl také šéfku odboru justice Kláru Cetlovou, expertku na finanční trhy a partnerku Daniela Křetínského, majitele energetického impéria EPH, deníku Blesk či fotbalové Sparty.

O nich dvou se nejčastěji hovoří jako o možných nástupcích Heleny Válkové. Klid v justici by to ovšem nezajistilo, jak upozornil exministr Pavel Blažek, té naopak vyhovuje nejistá manažerka Válková než ranaři typu Pelikána či Cetlové. Proto její špičky také vyšly ministryni v ohrožení vstříc a pomohly jí k dohodě 
o platech soudců.

Nejprve Andrej Babiš

V této situaci se včera dostavil na Hrad nejprve Andrej Babiš a po něm i Helena Válková. Vicepremiér po schůzce mlčel jako hrob, ministryně připustila, že na přetřes přišla i její případná rezignace. Přiznala, že děním kolem své osoby je „relativně znechucená". Otázka je, proč je kolem jedné ministryně tolik povyku. Nejde spíš o poměřování svalů ministra financí a prezidenta republiky?

Jejich vztah v poslední době potemněl. Andrej Babiš odmítl Zemanovy úvahy o změně koalice, v níž by ČSSD a KDU-ČSL nahradily TOP 09 a ODS, premiéra Bohuslava Sobotku pak Andrej Babiš. „K tomu není žádný důvod," řekl šéf ANO, jež se začíná zřetelně hlásit 
k havlovské tradici 
a transatlantickému spojenectví proti proruské Zemanově linii. Tahanice o Helenu Válkovou, již Miloš Zeman nazval profesionálkou, která „se snaží poctivě řešit nakupené problémy v justici", a Andrej Babiš „spíš akademičkou než manažerkou", tak může zakrývat daleko vyšší hru. Osud Heleny Válkové naznačí, kdo je už dnes nejsilnější figura české politiky. Průzkum CVVM říká, že Babišovi věří 59 procent lidí, Zemanovi 40.