Podle návrhu změn zákonů by příjemci dávek museli mít sKartu jako průkazku. Už by k ní ale neměli povinně účet u spořitelny, přes který se jim příspěvky a podpory posílají teď. Rovnou by je mohli dostávat na své konto, či poštou. Spořitelní účet by měli jen tehdy, pokud by o něj stáli a se sociální kartou chtěli platit či vybírat peníze z bankomatu. Müllerová poslancům řekla, že se ministerstvo na tom se spořitelnou zatím nedohodlo. Jednání o změně smlouvy pokračují.

„Česká spořitelna nedeklarovala v žádném případě, že by od smlouvy odstoupila," řekla ministryně. Podle ní zástupci banky jen uvedli, že by po změnách zákonů pro spořitelnu nebyl projekt „natolik výhodný". „Jakékoliv další úvahy o tom, že stát či ministerstvo práce to budou kompenzovat, nebyly na jednání vzneseny," dodala Müllerová. Podle ní analýzy ukázaly, že povinné zřízení spořitelního účtu k sKartě je v rozporu s ústavou.

Skutečný výnos

Generální ředitel spořitelny Pavel Kysilka před nedávnem řekl, že banka na systém vydala zatím asi 300 milionů. Uvedl také, že „jediným skutečným výnosem" budou provize od obchodníků, když budou lidé s sKartou platit. Ministerstvo uzavřelo se spořitelnou smlouvu loni v lednu na 12 let. Podle kontraktu banka počítala s tím, že by přes sKarty mělo putovat 98 procent dávek a v budoucnu i penze.

„Dobrovolnost výplaty dávek přes sKarty, kterou úprava zákona navrhuje, toto fakticky vylučuje. Závazkům vyplývajícím ze smlouvy Česká spořitelna přizpůsobila celý projekt i investice do něj. V případě, že se zásadně změní objem dávek vyplácených přes sKarty, původně plánované a vložené investice s ohledem na smluvenou velikost projektu by byly pro banku nadměrně vysoké, a tudíž ztrátové," uvedla spořitelna v prohlášení. Pokud by navrhované změny začaly platit, byla by smlouva v rozporu se zákonem. Banka požádala ministerstvo, aby jí navrhlo další postup, pokud by se normy změnily. Kdyby musela systém dlouhodobě dotovat, může jednat o kompenzaci.

Chybný projekt

Poslanci dnes zahájili debatu o sKartách nečekaně na návrh předsedkyně poslanců VV Kateřiny Klasnové. Podle ní je projekt chybný a pro kartu se jen hledá alternativní náplň. Poslanci VV jsou pro zrušení karet. Stejný názor mají i komunisté. Výhrady k návrhu ministerstva práce má i nejmenší vládní strana LIDEM. Pokud by se neupravil, nepodpoří ho. Sněmovna diskusi přerušila do pátku.

Ministerstvo nyní vyhodnocuje připomínky, které k chystaným změnám zákonů měly ostatní resorty a další instituce. Poté materiál projedná vláda. Výsledek, na němž se shodne, poputuje do Sněmovny. Kabinet minulý týden nepodpořil návrh senátorů, aby se projekt úplně zrušil. Také o této senátní novele budou ale rozhodovat poslanci.

Projekt sKaret odstartoval pod vedením někdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Systém kritizuje rada postižených, odbory, opozice i někteří koaliční politici. Výhrady měl ombudsman i ochránci dat.