„Diabetik by měl sledovat množství sacharidů a cukrů, člověk s vysokou hladinou cholesterolu by měl sledovat množství nasycených mastných kyselin. Důležitá je také energetická hodnota," řekl Suchánek.

Podle platného zákona musejí výrobci uvádět na obalech složení výrobku a varování, pokud jsou v něm stopy sóji, ořechů a jiných surovin, které vadí alergikům a nemocným. Tabulky dávají přehled o výživové hodnotě ve 100 gramech a jedné porci. Značení GDA, tedy nutriční bubliny, ukazuje energetickou hodnotu, obsah cukru, tuků či sodíku v jedné porci a procento doporučené denní spotřeby.

Suchánek ocenil, že když výrobce využije značení GDA, dává kupujícímu vodítko - zobrazí jednotlivé složky i doporučenou velikost porce. Kupující ví, na kolik porcí potravina je a jaká je doporučená velikost porce, když kupuje třeba velkou láhev nápoje nebo velké balení cereálií.

Radí proto sledovat vedle stogramových tabulek s hlavními údaji o obsahu bílkovin, sacharidů a tuků také informace o obsahu, kde může být třeba množství ztužených tuků, nasycených mastných kyselin a dalších složek. Člověk tak může podle něj udělat kvalifikovanější výběr a spočítat si energetický příjem, obsah rizikových nebo naopak zdraví prospěšných složek, jako je vláknina, a podle toho se rozhodnout, jestli si výrobek koupí. „Můj zdravotní stav by měl určovat výběr potravin a čím více důležitých informací se na obalu dočtu, tím lépe mohu výběr udělat," řekl.

Zákon o potravinách má v příštím roce změnit požadavky na značení potravin podle evropského předpisu. Zavede povinnost, aby značení bylo písmem velkým alespoň 1,2 milimetru a nápis byl čitelný, třeba formou kontrastu tisku a pozadí. Za porušení má být sankce až deset milionů korun.