Věděl jsem, že na posedu sršní hnízdo je. Když jsem se kněmu přiblížil, viděl jsem už jen jeho zbytek na zemi, proto jsem vylezl nahoru, popsal událost Sedlář.

Další část hnízda ale ležela na plošince před vchodem a stačilo o ni jen zavadit, aby se z lesa vyřítil roj. Jedna sršeň muže bodla pod oko, mnoho dalších pak měl na rukávech kabátu. „Jediné štěstí, že jsem si vzal s sebou sprej hubící hmyz. Zalezl jsem rychle do posedu a jím sršně zlikvidoval,“ vzpomíná myslivec.

Ostatní sršně se ale dle jeho slov nevzdávaly a neúnavně nalétávaly na posed, jenž měl zasklená okna a stěny bez děr.

Zachránil ho mobilní telefon

Naštěstí měl sedmašedesátiletý myslivec u sebe mobilní telefon, kterým si přivolal pomoc. Ač Oldřich Sedlář v minulosti už utržil nejedno žihadlo od včel a vos bez vážnějších následků, začalo mu být mdlo a dělaly se mu mžitky před očima.

„Navíc jsem nevěděl, jak dlouho bych tam musel zůstat, protože roj stále neodlétal. Zavolal jsem tedy manželce, která naštěstí věděla, kde přesně jsem,“ uvedl myslivec. Žena informovala žďárské hasiče, kteří vyrazili na místo a hmyz zlikvidovali speciálním vysavačem.

K případu vyjížděla také posádka rychlé lékařské pomoci ze Žďáru. „Pacient byl po zaléčení převezen do novoměstské nemocnice,“ uvedl Miroslav Havlík, jihlavský primář Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina. Domů byl Oldřich Sedlář po úterní události propuštěn ve čtvrtek.

Jeho případ je podle něj varováním i pro ostatní. „Lidé často lezou na posedy nebo chodí ke krmelcům. Tam si teď ale vosy a sršně rády staví hnízda. Pokud to místo člověk nezná, měl by se mít na pozoru,“ podotkl Sedlář.