Den před sněmem starostů se měla konat i celostátní konference KDU-ČSL. Mluvčí lidovců Petra Hrušová ale ČTK sdělila, že konference byla posunuta o týden dopředu, aby vedení strany mohlo o dohodě se STAN rozhodnout bezprostředně po jednání obou subjektů. KDU-ČSL tak už minulý víkend v Jihlavě rozhodla, že chce volební koalici vytvořit, pro bylo 39 delegátů celostátní konference a proti 31.

Podle dohody z Lipnice by společným kandidátem lidovců a starostů na premiéra měl být předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Lidovci by měli mít lídra kandidátky v osmi krajích, STAN v šesti. Zástupci obou subjektů uvedli, že mezi nimi nejsou programové spory a že se dohodli i na podílech při financování kampaně.

Čtěte také: Obviněný znalec v kauze Kramný: Jde o zastrašování

Volební koalice bude pro vstup do Sněmovny potřebovat zisk nejméně deseti procent hlasů, zatímco kdyby zástupci jednoho uskupení byli zařazeni na kandidátky druhého, stačilo by pět procent. Gazdík ale při hodnocení dohody mluvil o ambici získat nejméně 15 procent hlasů.

Předsednictvo STAN doporučilo dohodu schválit a krajské organizace hnutí se k ní staví vstřícně. Podle nich je vznik dvojkoalice správná věc, která umožní oběma subjektům lépe prosazovat jejich program ve Sněmovně.

Na sobotním sněmu se také bude volit vedení STAN. Zatím jediným kandidátem na předsedu je Gazdík, mluvčí STAN Karel Kreml ale upozornil, že přímo na sněmu se může přihlásit kdokoli další. Nemá ale informace o tom, že by chtěl někdo další kandidovat. Gazdík byl v čele hnutí v letech 2009 až 2014 a vrátil se do něj loni.

I o funkci prvního místopředsedy má zatím zájem jen jeden uchazeč. Je jím náměstek středočeské hejtmanky Vít Rakušan, který funkci zastává i v současnosti. Také v tomto případě je ale možné, že se další kandidát přihlásí přímo na sněmu.

Nenechte si ujít: 'Lidé nevědí, co při našem příjezdu dělat,' stěžuje si záchranář