Areál s pódiem zatím zeje prázdnotou, stejně jako uzavřená dálnice D1, na které mají parkovat autobusy plné věřících. Spíše prázdná je i plocha vyhrazená pro stanové městečko. Desítky mladých křesťanů si užívají koncertu, několik kněží z celé republiky zpovídají v předvečer papežské návštěvy ty, kteří o zpověď stojí.

Asi stovka stanů stála s sobotu podvečer kolem šesté hodiny ve stanovém městečku poblíž pódia, kde Svatý otec bude kázat věřícím. Ubytování ve stanu láká hlavně mladí lidé. Velké části tábořících ještě není ani dvacet let.

Dívky se těšily na koncert i papeže

„Těšíme se na koncert i na svatého Otce. Na koncert možná víc. Papež Jan Pavel druhý byl lepší, ale stejně bude zajímavé vidět i Benedikta,“ říká třeba čtvrnáctiletá Anežka Blokšová z Frýdku – Místku, která spolu s dalšími věřícími z místecké farnosti sestavuje stany.

Že papeže uvidí naživo, těší i její kamarádku Martu Tabakovou. „Vidět papeže na vlastní oči, to není jako v televizi. Rozhodně jej bude zajímavé vidět, když přijel z takové dálky,“ uvažuje školačka.

Žádné velké ponocování nebude

Žádné velké ponocování nikdo ze stanového městečka neplánuje. Přestože se jim nabízí možnost celonočního bdění v šlapanickém kostele. Mše svatá začíná přesně v deset hodin, lidé však do areálu budou přicházet již od čtyř hodin ráno. „Musím alespň trochu spát, abych z papeže něco měl. Nejsme už nejmladší. Přijel jsem už dnes na koncert, abych si to mohl bez zmatku prožít, zítra vstanu a zůstanu tu celý den za jakéhokoli počasí,“ svěřil šedesátiletý Jan Pořízek z Blanska.

Věřící v táboře se mohou vyzpovídat

Na okraji stanového městečka postávala i posedávala hrstka kněží v bílém rouchu. Dostali za úkol vyzpovídat věřící. Fronty na ně ale křesťané zrovna nestojí. „Několik věřících už přišlo. teprve ale začínáme. Budeme tu dokud bude potřeba,“ oznámil farář a děkan z troubska Tomáš Mikula.
U pódia začal kolem šesté hodiny koncert, který skončí kolem půl desáté. V řadách desítkek hudebních fanoušků je i Brňan Aleš Rybák, který má v kapele Svítání přítelkyni. „Nejsem věřící, ani moje přítelkyně. Jen máme rádi hudbu,“ tvrdí Rybák. Neláká jej ani zítřejší mše. „Mám už jiný program. Na mši nezůstanu,“ říká Rybák.