Tento jednoduchý předpis má zaručit, že všechny smlouvy nad 50 tisíc korun, jež uzavře stát, město či obec, budou zveřejněny na internetu. Pokud tak zastupitelé neučiní do tří měsíců od podpisu, nebude kontrakt platit. Minulý týden se za prosazení tohoto zákona postavilo padesát šéfů samospráv, kteří se v první vlně podepsali pod výzvu Starostové pro transparentnost.

„Domníváme se, že tento návrh zásadně přispěje k přibližování radnic občanům," píše se v dopise, kterým starostové oslovili svoje kolegy a kolegyně. „Kdyby tento zákon platil, věřím, že by se Lipnice nemusela dostat do dluhů, které způsobilo špatné hospodaření radnice v minulosti," říká starosta Leoš Bláha.

Proti Farského návrhu vystupovali někteří představitelé Svazu měst a obcí ČR. Obávali se, že přinese řadu komplikací při odtajnění osobních údajů či nové administrativní povinnosti.

Občanští aktivisté dokazují na faktech, že za těmito obavami je spíš strach z odkrytí karet. Sdružení Oživení, Otevřená společnost a Brnění zmonitorovala, jak se některé městské firmy stavějí k zákonu o svobodném přístupu k informacím. „Výsledky jsou tristní. Mnohé městské firmy, ačkoliv jsou povinnými subjekty, na žádost o informace ani nereagovaly. Jedná se přitom o firmy samospráv, jejichž představitelé vystupují proti registru smluv, konkrétně Kladna, Olomouce či Náchoda. Smlouvy nezveřejňují ani firmy Jihomoravského kraje, kde vládne hejtman Michal Hašek," říká Matěj Hollan z Brnění.