Co to je? Tenhle kvíz není těžké rozluštit. Státní maturity jsou noční můrou ministrů a hlavně studentů už víc než deset let. Příští rok mají vypuknout naostro, ale politici se bojí skandálu. Jejich generálka má totiž proběhnout na podzim a v případě blamáže by mohla zřetelně ovlivnit volební výsledky.

Na Facebooku se už teď organizují studenti, kteří chystají červnové demonstrace a podpisují protestní petice. Po zkušenostech s vajíčkovými kanonádami se toho pochopitelně straničtí manažeři bojí. Hněv prvovoličů je to poslední, co by chtěli po prázdninách zažít.

„Maturitu jako srovnávací test potřebujeme, ale nemůžeme riskovat její krach kvůli nepřipravené logistice. Proto navrhnu roční odklad,“ řekl Deníku šéf školského sněmovního výboru Walter Bartoš. Obává se, že Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, které maturity chystá, nezvládá jejich technickou přípravu. Až nyní probíhají výběrová řízení na zabezpečení přenosu dat a další organizační fáze zkoušky. „Pokud se některá firma odvolá, nedá se to do příštího jara stihnout,“ míní Bartoš.

ODS chce dvouletý odklad

Dává mu za pravdu i šéf Asociace ředitelů gymnázií ČR Alfréd Dytrt: „Vypadá to na velkou křeč. Osobně bych byl pro odložení nových maturit na rok 2012.“ Stejný názor v úterý vyslovil i předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka. „Za čtyři roky se neudělalo nic pro to, aby se středoškoláci seznámili se záměrem srovnávacího maturitního testu, aby pochopili jeho strukturu. Kloníme se proto k dvouletému odložení státní maturitní zkoušky,“ řekl Sobotka.

Jedinou političkou, která dnes státní maturity hájí, je ministryně školství Miroslava Kopicová (za ODS). Podle ní není důvod k panice. „Jsou připraveny dobře, vše se zvládne v termínu,“ tvrdí Kopicová.