Na Benedovo působení na ministerstvu zdravotnictví si dlouhodobě stěžuje šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Beneda podle něj nese odpovědnost za špatnou personální situaci na úřadu. Nyní ministerstvu chybí asi čtvrtina zaměstnanců z 550. Před rokem to bylo kolem třetiny. Ministr před časem podal na Benedu kárný podnět náměstkovi pro státní službu Postráneckému.

Andrej Babiš a Jan Hamáček
Babiš kvůli kauze syna jednal s Hamáčkem a Filipem. SPD chce vystřídat ČSSD

Na Benedovo působení si stěžovali i Vojtěchovi předchůdci ve vedení ministerstva Miloslav Ludvík a Svatopluk Němeček (oba ČSSD), uvádí Ekonomický deník. Benedu kritizoval i premiér Andrej Babiš (ANO).

Kromě toho, že se opakovaně nedařilo naplňovat personální stavy ministerstva zdravotnictví, vadilo politikům na Benedovi podle Ekonomického deníku i to, že údajně vypisoval výběrová řízení na klíčová úřednická místa bez součinnosti s ministry.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministerstvo zdravotnictví žádá výjimku, nesouhlasí se škrtáním volných míst

Odvolání Benedy z postu státního tajemníka schválila vláda na svém dnešním zasedání. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová řekla, že na obsazení místa vypíše ministerstvo vnitra výběrové řízení.

Beneda je dlouholetým pracovníkem ministerstva zdravotnictví. Předtím, než byl v květnu 2015 jmenován státním tajemníkem, pracoval na úřadu jako personální ředitel.

Zasedání Senátu. Ilustrační snímek
Senát si zvolí předsedu. Poprvé ze tří kandidátů bez domluvené podpory