O ukončení vyšetřování informovala loni 26. prosince krajská policejní mluvčí na Vysočině Dana Čírtková. Vyšetřovatel podle tiskové zprávy vydal ve věci rozhodnutí. S výsledky seznámí jen poškozené, kterých se případ dotkl. „Závěry vyšetřování se po přeložení do němčiny odešlou přibližně dvěma desítkám pozůstalých do Německa," řekla Čírtková.

Prověřováním případu nalezených kosterních ostatků v lokalitách Budínka a U viaduktu u obce Dobronín se kriminalisté na Vysočině zabývali přes dva roky. V lokalitě Budínka byly kosterní pozůstatky nejméně 13 místních Němců, kteří byli údajně zavražděni, vyzvednuty na pokyn policie v srpnu 2010. Podle některých zpráv byli Němci na konci války ubiti lopatami a motykami. Antropologové to nepotvrdili.

Další kosterní pozůstatky nejméně tří lidí byly nalezeny v květnu 2011 také v dobronínské lokalitě U Viaduktu. Byly stejně jako ostatky z Budínky předmětem znaleckého zkoumání v Antropologickém ústavu v Brně a genetické analýzy v Kriminalistickém ústavu v Praze.

Třetí hrob

Ostatky byly pietně pohřbeny loni v září na Ústředním hřbitově v Jihlavě. Jihlavský novinář Miroslav Mareš, jenž se kauzou zabývá, podal v těchto dnech na státní zastupitelství v Jihlavě oznámení o údajném třetím hrobu v Dobroníně. Lokalitu mu podle dnešních Jihlavských listů popsali němečtí příbuzní obětí. Měla by se nacházet mezi Polnou a Kamennou.

Jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov podnět předal státnímu zastupitelství v Brně. „Podání nám zatím nebylo doručeno, až ho dostaneme, můžeme se k němu vyjádřit," řekl mluvčí Olma. „Pokud dostaneme pokyn, abychom případ znovu otevřeli a pokračovali s dalším vyšetřováním, samozřejmě se tím začneme zabývat," řekla Čírtková.

Železný kříž

Nález ostatků vzbudil v Dobroníně velké emoce. Na louce Budínka, kde se našly ostatky nejméně 13 obětí, vztyčil jeden z dobronínských obyvatel na jejich památku železný kříž. Podle mínění členů České strany národně sociální (ČSNS) šlo o členy nacistické strany NSDAP. V místě proto později umístili 64 dřevěných křížů, které měly připomínat oběti nacistického masakru ve Velkém Meziříčí v květnu 1945. Železný kříž natřeli členové ČSNS na růžovo.

Kvůli vypjatým emocím v Dobroníně hledali pozůstalí možnost pohřbení ostatků na jiných místech. Pietní uložení pozůstatků schválili zastupitelé nedalekého Ždírce, kteří se rozhodovali na základě výsledků ankety mezi obyvateli obce. Většina lidí s uložením pozůstatků na tamním hřbitově souhlasila. Mluvčí pozůstalých Johann Niebler se však nakonec rozhodl pro pohřbení ostatků v Jihlavě.