StB měla od informátorů k dispozici údaje o Trumpově rodině, podnikatelské činnosti či ambici stát se prezidentem. V dnešním vydání to uvedl týdeník Respekt, který informace získal ve spolupráci s britským listem The Guardian.

Americký prezident Donald Trump
Putin má prsty ve vraždách i otravách, řekl Trump. Opřel se i do Číny

StB podle Respektu zaujal sňatek Trumpa s jeho první ženou, rodačkou z Československa Ivanou Zelníčkovou. Spis s názvem Ivana založila gottwaldovská (zlínská) správa StB rok po jejich svatbě v dubnu 1978 a o rok později předala veškeré informace odboru rozvědky, která se zabývala vysazováním špionů v zahraničí. Na spisu dál pracovali v Gottwaldově.

Zájem kvůli sňatku s Ivanou

V prvních letech byl podle listu zdrojem tajné policie především Ivanin otec Miloš, vedený jako důvěrník. "StB říkal o svých cestách za oceán k dceři a zeťovi, s manželkou Marií tam létali několikrát ročně," uvádí týdeník. Konkrétnějšími informacemi se spis začal plnit až v 80. letech, kdy kromě Zelníčka získávala StB poznatky od čtyř informátorů. Většinou šlo o lidi, kteří se znali s Ivanou či někým z české části Trumpovy rodiny.

StB dostávala o Trumpovi informace osobní povahy, například o tom, jaké najal vychovatelky pro svého syna. Hlášení se týkala i rozšiřování jeho podnikatelské činnosti či podpory kandidátů při amerických prezidentských volbách. O prezidentství podle spisu začal uvažovat v roce 1986, kvůli nízkému věku 41 let to však zatím odmítl.

Americký prezident Donald Trump
Trump odmítá odpovědnost za balíčky s výbušninou. Mohl bych být ostřejší, tvrdí

"Při své kandidatuře se chce stát výjimkou v amerických dějinách. Na úřad prezidenta chce kandidovat jako politicky nezávislá osoba. Není totiž členem strany demokratů ani republikánů, i když obě strany se ho snaží získat do svých řad. Přestože se to zdá být utopie, je Donald Trump přesvědčen, že uspěje," cituje Respekt ze spisu StB.

V hledáčku Stb

Někdejší šéf okresní správy StB Vlastimil Daněk Respektu potvrdil, že StB Trumpovi "řešila". "Věděli jsme, že je Trump vlivný. Hlásil, že se chce jednou stát prezidentem, měli jsme zájem o něm vědět víc. A nejen my, zájem o něj projevovala i rozvědná část StB. Nechci říkat podrobnosti, nechci mít nějaké problémy," uvedl. Nakolik se zabývala Trumpem rozvědka, není jasné.

Respekt popisuje, že StB sledovala i schůzku delegace komunistického zemědělského družstva Slušovice, kterou vedl koncem léta 1989 jeho dlouholetý ředitel a donedávna senátor František Čuba.

Podle historiků oslovených Respektem se nedají nasbírané informace považovat za výbušné. "Dokumenty neprokazují, že by Trump nebo jeho žena s tajnou policií nějak vědomě spolupracovali," uvádí list. Respekt nevylučuje, že spis na Trumpa mohla vést i sovětská KGB.

Vladimír Putin a Donald Trump
USA řídily dronový útok na ruskou základnu. Případ bude řešit Trump s Putinem