Dvě patrně popravená lidská těla. Tajný hrob s betonovým masivem oddělujícím oběti. Majitel objektu tajemný podnikatel.

Že vám to něco připomíná? Taky se vám hlavou mihla slova mafie a Sicílie?

Řeč je však bohužel o malé vesnici Záhornice na Nymbursku, kde až do včerejška nikdo netušil, vedle čeho si hrají na dětském hřišti místní děti a na jakou stodolu to 
z oken bytovky koukají místní obyvatelé.

Tajně pohřbeni před lety

Nevyužívaná stodola skrývala dvě lidská těla, která byla pohřbena v rozmezí před 5 až 10 lety. Podle vyjádření mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka půjde nejspíše o oběti vyřizování si účtů při podezřelých kšeftech. 
„V rámci dlouhodobého rozpracování případu podezření ze zbavení osobní svobody a hospodářské trestné činnosti spustili detektivové z ÚOOZ začátkem minulého týdne rozsáhlou akci, jejíž součástí byla i skrytá operace v obci Záhornice na Nymbursku, kde byla následně nalezena dvě lidská těla ve značném stádiu rozkladu," uvedl Hanták.

Zároveň připustil, že by se mohlo jednat o dvojnásobnou vraždu. Z toho skutečně nelze vyčíst nic jiného, než že se movitý mafián zbavil nepohodlných lidí. Ať už mu dlužili peníze, nebo na něj něco věděli, byly tyto informace jejich jízdenkou na jiný svět.

Navíc soused Miloslav Lízner tvrdí, že majitel objektu 
se v obci ukázal pouze jedinkrát: při jeho koupi. „Pak nechal stodolu vyklidit specializovanou firmou, která vše, co v ní bylo, naházela do kontejnerů a odvezla. Pak už se tu čas od času objevoval jen jeho správce. Nic jiného se ve stodole ani v přilehlém domě po dobu zhruba patnácti let nedělo," říká Lízner.

Sousedé si aut s těly nevšimli

Zůstává otázkou, proč dal majitel stodolu vyklidit. Zarážející je fakt, že ani pan Lízner, ani sousedé žijící za zadním vchodem stodoly nepostřehli, že do objektu přijela minimálně dvě auta s těly obětí (popraveny a pohřbeny byly v různou dobu), a také zřejmě mix s betonem, který vytvořil betonový dekl oddělující obě těla.

Na otázky, kdo byly oběti, kdy zemřely a hlavně proč, tedy asi ještě nějakou dobu znát odpovědi nebudeme. To kulantně říká i mluvčí Hanták. „Bližší informace zveřejníme po dohodě se státním zastupitelstvím až po obdržení výsledků soudní pitvy a s ohledem na další vývoj celého případu. V současné době nebudeme k věci poskytovat žádné konkrétnější informace."

Každopádně jedno je jisté: mafiáni už dávno nežijí jen na slunném sicilském poloostrově.