Ministerstvo vnitra novou stranu zaregistrovalo na konci května. Ustavující sněm bude mít někdy na podzim. Přesné datum však není známo. „Ještě rozhodneme, zdali se bude konat v Čechách, či na Moravě," dodala poslankyně LIDEM Dagmar Navrátilová.

„Nabíráme členy, budujeme krajské organizace. Na tom dnes záleží nejvíc. Z toho důvodu se neúčastníme krajských a senátních voleb," řekl Skácel. Strana prý dostává přihlášky zájemců o vstup do jejích řad. Konkrétní počty uchazečů a nových členů ovšem mluvčí neuvedl. „Čísla samozřejmě jsou, ale v současné době bychom to nechtěli nějakým způsobem komentovat," uvedl Skácel.

Útěkáři z Věcí veřejných

Každý z poslanců strany dostal na starost určitý kraj, ve kterém se o nábor nových členů a vybudování regionální organizace stará, dodal mluvčí.

Uskupení LIDEM tvoří kromě vicepremiérky Peake někteří ministři a poslanci, kteří spolu s ní vstoupili do vysoké politiky v dresu Věcí veřejných. Někdejší vládní stranu ovšem po neshodách opustili a založili vlastní politickou platformu.

Další členové

Vicepremiérce se prozatím nepodařilo sestavit vlastní poslanecký klub, nemá na něj dostatek zákonodárců. Média opakovaně spekulovala o tom, že by se strana LIDEM mohla pokusit přilákat do svých řad některé další členy Věcí veřejných nebo nezařazené poslance. „Co se týče ustanovení klubu, jistě chápete, že případná jednání nebudeme zveřejňovat před konečným rozhodnutím prostřednictvím médií," odpověděla na dotaz Navrátilová.

Strana se nicméně podle Peake fakticky považuje za nástupce VV ve vládě. Respektuje prý také původní koaliční smlouvu, kterou Věci veřejné podepsaly se silnějšími vládními partnery ODS a TOP 09.

Kdysi vládní VV naopak přešly do opozice. Za svého lídra si na nedávném sjezdu opakovaně zvolily bývalého novináře Radka Johna. Oproti LIDEM chtějí VV představit své kandidáty v krajských i senátních volbách.