Předsednictvo zajišťuje vedení a chod strany v organizačních záležitostech a přijímá neodkladná rozhodnutí včetně stanovisek k aktuální politické situaci. Do orgánu kandidovalo na volebním sjezdu v pražském hotelu Olympik Artemis celkem deset lidí, z toho dvě ženy. Tajná volba se uskutečnila v sobotu v noci, výsledky strana oznámila dnes. Již dříve delegáti ve veřejné volbě určili novou první místopředsedkyni strany, starostku Nového Lískovce Janu Drápalovou.

Předchůdkyně Drápalové Brady se chce při práci v předsednictvu zaměřit na přípravu strany na podzimní komunální volby. Průša se hodlá věnovat vnitřnímu řízení SZ. Stropnický ve volebním projevu zmínil mimo jiné to, že zelení by podle něj měli „artikulovat hospodské nadávání lidu" v politické požadavky. Ander varoval, že nová vláda půjde na ruku velkým firmám, což prý bude extrémně vidět v energetice a zemědělství. Štěpánek ve svém sobotní řeči při volbě předsedy strany mimo jiné kritizoval slabou práci SZ v regionech.

Strana zelených vypadla z nejvyšší politiky po volbách v roce 2010, kdy se nedostala do Sněmovny. Má ale zastoupení v Senátu. V roce 2012 na její kandidátce uspěla bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, zelení společně s KDU-ČSL a Pirátskou stranou podporovali také úspěšnou kandidaturu senátora Libora Michálka v Praze 2.

V podzimních sněmovních volbách zelení na poslanecká křesla opět nedosáhli, získali 3,2 procenta hlasů. Proti minulým volbám si ale mírně polepšili a díky překročení tříprocentní hranice mají nárok na pravidelné státní příspěvky.