Podle Koníčka se i letos opakovaly stejné chyby jako v předchozích letech, chybujících stran však bylo méně. Osmi politickým stranám chyběl ve zprávě výrok auditora a účetní výkazy, ve 14 případech chyběly darovací smlouvy nebo byly místo nich jen neověřené kopie. Koníček přesto očekává, že seznam stran, které mají zprávu v pořádku, bude letos delší než jindy.

Rozsáhlou výroční zprávu letos dodalo hnutí ANO 2011. Má 1200 stran a hnutí ji dodalo ve třech svazcích. Příčinou byl značný objem darovacích smluv.

Česká národní banka
ČNB zasahovala proti koruně 41 měsíců. Čtěte vše o intervencích

Strany ve svých výročních zprávách informují například o sponzorských darech od jednotlivců a firem i o celkových výsledcích svého hospodaření. Pokud některá strana dokument opakovaně nepředloží, hrozí jí pozastavení činnosti a v krajním případě až zrušení. Předložení úplné zprávy je taky podmínkou pro to, aby stát stranám a hnutím vyplatil zákonem dané příspěvky z veřejných peněz.

Strany a hnutí posílají letos své zprávy do Sněmovny naposledy. Od příštího roku je bude kontrolovat nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Úřad vznikl letos a sídlí v Brně.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
Babiš: Různé dokumenty, různá čísla. Mé příjmy ani sedět nemohou