„V obou případech byl potvrzen virus zika metodou přímého průkazu v moči. U ženy byla pozitivita potvrzena i v plazmě. U muže byly již prokázány 
i protilátky," řekl Deníku mluvčí Zdravotního ústavu v Ostravě Daniel Rojan. Podle primářky Hany Roháčové už Bulovka eviduje více podezření na nákazu virem. Testy ji však potvrdily až u těchto dvou případů. Zájemců o vyšetření přibývá, stejně jako těch, kteří se radí o nebezpečích před cestou do rizikových zemí. O možném prvním případu se mluví i na Slovensku.

Vzhledem k tomu, že se zika nepřenáší vzduchem jako chřipka, nebude se v Česku aktivovat systém pro zvládání vysoce nakažlivých nemocí.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) je riziko šíření v Česku prakticky nulové a postačují stejná preventivní opatření jako u běžných infekcí.

„Od nakažených lidí prakticky riziko přenosu nákazy nehrozí. Žena není těhotná a pravděpodobnost přenosu není ani od infikovaného muže. Ten byl poučen a patrně nebude nákazu šířit dál. Navíc by ji musel přenést na těhotnou ženu, což také není pravděpodobné," vysvětluje místopředseda gynekologické společnosti Vladimír Dvořák. Muži bylo doporučeno, aby půl roku po onemocnění neměl nechráněný pohlavní styk. Oba pacienti jsou podle lékařů v dobrém stavu a léčí se ambulantně.

V souvislosti s virem zika se hovoří o zvýšeném výskytu mikrocefalie – poškození mozku lidských plodů. Přímá souvislost podle lékařů nebyla dosud potvrzena klinickou studií. Prudký nárůst počtu případů mohl být podle Pavla Caldy z gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK částečně způsoben tím, že i dřív se takové děti rodily, ale nevedla se důkladná evidence.

„Nedomnívám se, že by virus mohl jakkoli ovlivnit situaci v Česku. Lidí, kteří se pohybují v těchto zemích, zejména těhotných žen, tolik není. Důvod k alarmu u nás nevidím," říká gynekolog. Těhotné ženy by se ale každopádně měly rizikovým lokalitám vyhýbat.

Jak se virus Zika šíří?

Jak se otestovat- Navštivte praktického lékaře, ten určí další postup, odebere krev a vzorek odešle.
- V případně těžkých stavů se obraťte na infekční oddělení.
- Není-li vyšetření indikováno lékařem a navštívíte-li přímo laboratoř, testy si hradíte sami:
  vyšetření protilátek a konfirmace – 2000 Kč,
  test přímého průkazu viru – 2500 Kč.
- Výsledky testů jsou do týdne.
- Vyšetřit by se určitě měly nechat těhotné ženy, či ty, které těhotenství plánují.

ZDENA KOLÁŘOVÁ