Řekla to v pátek náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová. Uvedla, že třiašedesátiletý střelec se bránil po napadení nožem. Nyní je nutné zjistit, jestli byla jeho obrana adekvátní.

„Výstřelům, které usmrtily a zranily dvě osoby, předcházelo velmi intenzivní fyzické napadení osoby, která střelnou zbraň následně užila proti útočníkům na svou obranu,“ uvedla Bradáčová. Výsledek šetření potvrzuje spekulace, které se krátce po tragické události objevily, i záběry z policejní rekonstrukce, které se objevily v médiích.

Rasový motiv vyloučen

Podle státního zastupitelství byly v případu vyloučeny jakékoli rasové nebo majetkové pohnutky. Vyšetřování případu ale pokračuje a je nutné zjistit, jestli se napadený bránil přiměřeně. „Pokud by orgány činné v trestním řízení dospěly k závěru, že došlo k překročení mezí nutné obrany, bude zahájeno trestní stíhání obránce,“ dodala státní zástupkyně.

Zastřeleného Roma v Tanvaldu pohřbila rodina o víkendu. Pietní akce a následného průvodu na místo střelby se podle odhadů zúčastnilo asi 200 lidí. O dva roky starší bratr zastřeleného, který při novoročním incidentu utrpěl zranění, byl z liberecké nemocnice propuštěn už dříve. Někteří Romové v minulých dnech postup vyšetřování kritizovali, objevovaly se i výroky, které střelbu v Tanvaldu označovaly za popravu. Státní zastupitelství to odmítlo s tím, že je vyšetřování objektivní.

Čtěte také:V Tanvaldu pohřbili zastřeleného romského mladíka