Ten podal trestní oznámení.

„Nabyl jsem přesvědčení, že došlo k porušení veterinárního zákona i zákona o životním prostředí,“ uvedl Bobál, který zároveň poukazoval na několik kusů uhynulých zvířat, která se nacházela v okolí chovatelčina rozestavěného rodinného domu.

Podnět k šetření dostala jak Státní veterinární správa, tak Odbor životního prostředí při Městském úřadu Stříbro.

„Zjistili jsme, že se v rozestavěném domě a jeho blízkosti nachází různá zvířata. Psi, vietnamská prasata, ovce, kozy. Přitom se prasata a ovce volně pohybovala po okolí,“ vypočítala Dana Rožánková, vedoucí stříbrského odboru životního prostředí.

Chovatelka se zřejmě dopustila porušení hned tří zákonů. Veterinárního, plemenářského a o týrání zvířat.

„Šetření je ale teprve v začátku, porušení zákonů musí být zpecifikována, i když k nim došlo,“ upozorňuje František Korous z Krajské veterinární správy Plzeň, územního pracoviště v Tachově.

Věcí se už zabývá také policie. „Zahájeno bylo trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat,“ informoval Deník Václav Blahník, mluvčí tachovské policie.

Pokud bude podezřelá chovatelka uznána vinou, hrozí ji až jednoroční pobyt za mřížemi.

„Nebo zákaz činnosti či peněžitý trest,“ připomněl policejní mluvčí.

Podle obyvatel Únehlí by si chovatelka trest zasloužila. „Její dobytek se po vsi pobíhá, jak se mu zachce. Už jsme ji na tuto skutečnost upozornili několikrát, ale bez výsledku. Ona je totiž dost nepřístupná a hádavá,“ uvedl jeden z občanů. Ten si nepřál být jmenován. „Nechci, aby si lidé mysleli, že s tou věcí mám něco společného,“ vysvětlil.

Volně pohybující se prasata vylekala i Miroslava Svobodu. „Když se na mně jedno jako raketa vyřítilo z garáže, měl jsem dost nahnáno. Už mám strach okolo toho baráku chodit,“ řekl.

Chovatelku se nám zkontaktovat nepodařilo, na naše zavolání nereagovala.

Podle Únehelských se ale snaží o nápravu. „Jak slíbila, tak dělá. U jejího domu už je daleko větší pořádek,“ zkonstatovali.