Chystáte se na svatomartinskou husu do některé z restaurací? S velkou pravděpodobností nebude pocházet od českého farmáře. V posledních letech se chov hus v Česku dostal pod hranici 20 tisíc kusů a hrozí, že se husa na českém dvorku stane velkou raritou.

„Chovatelům se to nevyplácelo, protože se sem dovážela levnější produkce ze zahraničí. U nás už tak chovy takřka nejsou,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Podobnou zkušenost má i Vladimíra Solová z Prahy. Chtěla si dnes dopřát husu na sváteční tabuli, proto se vydala pátrat do okolních supermarketů.

„Cíleně jsem hledala českou husu nebo kachnu. Prošla jsem tři řetězce a ani v jednom jsem na domácí drůbež nenarazila,“ svěřila se.

Místo toho obchody nabízely husy dovezené z Polska, ovšem opatřené německými nápisy, z Maďarska nebo podstatně dražší husy z Francie.

„Vypadá to tak, že nakonec českou husu mít budeme. Babička, která žije na venkově, mi slíbila, že ji sežene přes sousedku,“ dodala.

Zdecimovaný chov

Chov hus a kachen v Česku již řadu let klesá. Dramatický propad statistici letos v létě zaznamenali u chovu kachen, kdy se jejich stav oproti loňskému létu zredukoval dokonce o 28 procent, takže dnes chovatelé evidují necelých 290 tisíc kachen.

Zemědělci v létě nahlásili celkem 18,2 tisíce chovaných hus. I tento stav se přitom tenčí. Oproti loňsku se snížil o 3,1 procenta.

„Bojím se, že chovy jsou už tak zdecimované, že trhy už obsadili kolegové ze zahraničí,“ řekl Veleba, který se rovněž dnes chystá ochutnat svatomartinskou husu společně se Svatomartinským vínem. Předpokládá přitom, že na talíři bude mít husu z dovozu.

Nejčastěji se do Česka vozí husy a kachny z Německa, Maďarska a Nizozemska. „Český potravinářský průmysl je také málo konkurenceschopný. Nedokáže čelit velkým zahraničním gigantům,“ nastínil další důvody mizejícího chovu prezident Agrární komory.

Průměrný obyvatel Česka zkonzumuje ročně asi 26 kilogramů drůbežího masa. To je třináctkrát víc než v roce 1948. Nicméně pouze jeden kilogram z celkového množství připadne na kachny a husy.

Dvě stě restaurací

Procento zkonzumovaných hus a kachen dnes možná nepatrně vzroste. Na dvě stovky českých a moravských restaurací se přihlásilo do projektu Lunchtime a budou ve svém menu nabízet právě svatomartinskou husu.

„Tady to není jako v centru, kde si můžou podniky za husu říct lepší cenu. Maso něco stojí a více než třetina se peče. Knedlíky a zelí náklady ještě navýší, a není jistota, že prodáme všechny porce, takže budu doufat,“ uvedl například provozní restaurace U Kaštanů v pražském Bráníku Jiří Háva. Přesto si už zapisuje rezervace a čeká úspěch.

Husa na sváteční tabuli má původ v legendách o sv. Martinovi.