"Stejně jako vláda i prezident podpořil naši snahu, aby Česká biskupská konference stáhla žaloby na obce, jako to doporučila u krajů," řekl Lukl. S vládou Svaz měst a obcí jednal v pondělí.

O stažení žalob na kraje, v nichž se domáhali určení vlastnictví majetku, rozhodli biskupové na Velehradě 7. července. Ke stažení žalob vyzvali i řády a kongregace působící v Česku.

Dalším tématem schůzky Zemana s Luklem bylo rozpočtové určení daní. "Jsem rád, že jsme se s prezidentem shodli na nutnosti změnit rozpočtové určení daní, neboť ten vzorec, podle kterého se přepočítávají a posílají daně z centra, ať už obcím nebo krajům, je velmi složitý," řekl Lukl. Řekl, že se s prezidentem shodli na tom, že by obce, kraj a stát v určitém poměru mohly participovat na dani z přidané hodnoty. Bavili se také o takzvané motivační složce, tedy podílu na daních z příjmů podnikatelů. Podle Lukla by bylo dobré najít nový systém, který by obce motivoval, aby na svém území podporovaly podnikání.

Lukl věří tomu, že do konce roku bude vytvořen expertní návrh, který by mohl spočívat právě v navázání na jednu daň nebo ve vrácení vhodné motivace. Poznamenal, že ze strany ministerstva financí je vůle náhradní systém hledat.

Za třetí důležité téma hradního jednání Lukl označil poplatkovou povinnost za jímání podzemních vod a odvádění odpadních vod. "Shodli jsme se, že by v konečném důsledku neměla dopadnout na občana jako takového. Určitého navýšení se neobáváme, ale mělo by být rozprostřeno," řekl novinářům. Navýšení pro lidi by podle něj mělo být maximálně o dvojnásobek.