Islámský stát Zeman označil za úhlavního nepřítele dneška. Podle Zemana by vojenská intervence měla být na mezinárodní úrovni pod Radou bezpečnosti OSN a své síly by měli vyslat pokud možno všichni stálí členové rady, jichž je pět. Zaměřit by se měla na výcvikové tábory teroristů s využitím moderních technologií.

Proti tomu se ostře vymezil ministr Zaorálek, podle něj by se Evropa neměla nechat „zjančit teroristy". „Takže máme vyhlásit křižáckou válku?! Ale proti komu a kam potáhneme? Proti džihádistickým skupinám od Senegalu po Somálsko, proti Libyi, Jemenu až po Pákistán? Nesmysl!" uvedl v zaslaném prohlášení Zaorálek.

Podle něj je třeba ochránit normální životy lidí v Evropě. „Rakovinu radikální islámské ideologie musí vyléčit především muslimové, obzvlášť Arabové. Především oni musí prokázat, ze vraždění a teror nejsou dnes pravou tváří islámu. Nevěřím na žádné další vojenské intervence Západu v Sýrii, Iráku či bůhví kam. Nevěřím," dodal ministr.

Více škody než užitku

„Je to nereálné," řekl k Zemanově výzvě také předseda senátního výboru pro zahraničí a obranu František Bublan (za ČSSD). Podle něj je třeba, aby se se skupinou Islámský stát vypořádaly státy v regionu, „především ty státy, kde převládá sunnitské náboženství, protože to je trošku problém sunnitů". „Abychom vytvořili nějakou mezinárodní jednotku a vytáhli na takzvaný Islámský stát, tak to si myslím, že je nesmysl, to by nadělalo víc škody než užitku," dodal Bublan.

Naopak opozice prezidentovu výzvu podporuje. „Tento záměr podporuji, obávám se však, že slova Miloše Zemana nemají ve světě velkou váhu," uvedl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„Mně to skoro připadalo, že pan prezident četl některé moje texty, kde o nebezpečí Islámského státu a téhle formy radikálního islámu mluvím už dlouho. A nepochybně je pravda, že je potřeba čelit včas, čelit rozhodně, a to dříve, než se ten konflikt a jejich akce dostanou na území Evropy," řekl předseda ODS Petr Fiala. Dodal, že je ale skeptický ke společným akcím pod hlavičkou OSN.