Herečka, spisovatelka, moderátorka a politička zanechala v domácí společnosti silnou stopu. „Byla to chytrá, krásná žena. Výborná herečka, citlivý člověk, který věděl, co je trápení, a dokázal pomáhat. Neodešla se smutkem, ale s radostí,“ shrnul včera Deníku Jan Kačer, její dlouholetý kolega a celoživotní přítel. „Před týdnem mi volala, byla vyčerpaná. Říkala – představ si, jsem tak slabá, že ani polštář nenaklepu. Nabídl jsem jí: Táňo, já za tebou přijedu. Ale nechtěla. Loučila se. S tím, že život měla hezký. Je mi to moc líto, právě teď o Vánocích.“

Ztracený ráj

Na filmovém plátně si poprvé zahrála v československém špionážním snímku Kohout plaší smrt (1961), jenž natočil Vladimír Čech.

Táňa Fischerová
Osobnosti vzpomínají na Fischerovou. Byla to úžasná ženská, řekla Kubišová

Než ji z normalizačních důvodů vyhodili, působila šest sezon v Činoherním klubu (do roku 1973). „Klub a celá ta éra byly pro mě ztraceným divadelním rájem, který se už nikdy nevrátil,“ řekla v rozhovoru pro Český rozhlas. Během 70. a 80. let byla v podstatě vytěsněna z uměleckého života.

Na divadelních prknech spolupracovala s Janem Kačerem a Evaldem Schormem, u filmů s Antonínem Mášou (Hotel pro cizince), Jaromilem Jirešem (Prodloužený čas zahrála s Milošem Kopeckým) či Karlem Kachyňou (Hanele). Účinkovala i v televizních seriálech, Miloslav Luther ji obsadil do ságy o učenci Jánu Jesseniovi Lékař umírajícího času i do seriálu Konec velkých prázdnin natočeného na motivy románu Pavla Kohouta.

„S Táňou jsem se radila, smála i plakala. …byly jsme na sebe napojené,“ svěřila se na svém Facebooku Dagmar Havlová, které šla Táňa v lednu 1997 s Janem Třískou za svědka na utajené svatbě s Václavem Havlem na žižkovské radnici „S Táňou nezištnou, krutě upřímnou, ochranitelskou.. Smějící se stejným věcem, krásnou ve svém křehkém těle se silným svobodným duchem. Nikdy nezapomenu.“

Přednost měli druzí

Ze vztahu s Petrem Skoumalem se herečce a spisovatelce narodil roku 1977 syn Kryštof postižený mozkovou obrnou, o něhož celý život pečovala. „Byl na ní hodně závislýa starost o něj ji musela vysilovat,“ potvrzuje Kačer. „Ale nikdy si nestěžovala. Ani na trápení, natož na své zdraví. Byla velmi nesobecká, přednost měli vždy ti druzí.“

Táňa Fischerová
Zemřela herečka a politička Taťána Fischerová. Bylo jí 72 let

Psala knihy, zajímala seo věci veřejné, podepsala petici Několik vět, později působila jako občanská aktivistka a politička. Prosazovala zákon o registrovaném partnerství, zajímalo ji hnutí Zelených, podílela se na práci pro různé neziskové organizace. S Martou Kubišovoua Janem Kačerem řadu let moderovala televizní adventní koncerty na podporu charitativní činnosti.

Pocta pro Táňu

V roce 2012 se rozhodla kandidovat na prezidentku ČR. „Podporoval jsem ji v tom, jsem dodnes přesvědčen, že by byla na tomto postu skvělá. Dokázala by kolem sebe shromáždit kvalitní a schopné lidi. Podobně jako to teď dělá Zuzana Čaputová. Věřím, že by ten svůj krásný a laskavý pohled na svět uměla přenést i na politickou scénu,“ míní Kačer, který s přáteli chystá Táně Fischerové Poctu v Malostranské besedě, jež se má konat v půli ledna.