Příští rok by se ale rozšířila možnost takzvaného pásmového odměňování, které umožňuje zvolit tarifní plat v celé škále mzdových stupňů, tedy bez striktního dodržování počtu odpracovaných let. Odbory se mají rozhodnout do odpoledne, zda takový návrh přijmou.

Odbory podle Drábka předložily návrh na vytvoření společné pracovní skupiny, která by připravovala systémovou změnu odměňování od roku 2012. „S tím já jsem souhlasil za podmínky, že bude pro rok 2011 rozšířena možnost takzvaného pásmového odměňování, nyní je používáno už nyní například ve zdravotnictví,“ řekl ČTK Drábek. Odbory si vzaly čas na rozmyšlenou do 15:00.

40.000 odborářů vyjádřilo nesouhlas

Vláda bude projednávat návrh na změnu zákoníku práce a tarifních tabulek ve středu odpoledne. Podle původního návrhu měla existovat jedna. Platy by nerostly automaticky podle počtu odpracovaných let, zaměstnavatelé by ale měly širší možnost přiznávat osobní ohodnocení. Odbory s tím ostře nesouhlasily. Kvůli změnám i vládním plánu snížit objem mezd ve veřejné správě o desetinu vyšlo v úterý do ulic zhruba 40.000 lidí.

Drábek soudí, že je jeho návrh vstřícný. Je připraven jej předložit a ve vládě obhajovat. „Chtěl bych přesvědčit kolegy ve vládě, aby se v takovém případě s tabulkami nehýbalo, aby zůstaly, jak jsou v letošním roce bez jakéhokoli snížení,“ dodal Drábek.