Bonusový program podle Tichého potvrdil zájem o prevenci. Od podzimu začnou všechny zdravotní pojišťovny rozesílat dopisy s pozvánkami na screening rakoviny prsu, čípku a tlustého střeva a konečníku těm svým pojištěncům, kteří na screeningu nebyli. Na dopisy dostanou peníze z evropských fondů, vyšetření uhradí. Lidé, kteří se dají vyšetřit, neplatí nic, ani regulační poplatek, protože jde o prevenci.

Prevence kožní rakoviny

Tichý upřesnil, že v programu Zdravý život byl příspěvek do 1500 korun. VZP dala na vyšetření prsou 7980 ženám 3,95 milionu, na prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku 89 pojištěncům přes 44.000 a na prevenci kožní rakoviny, zahrnující vyšetření znamének a jejich případné odstranění, 1168 pojištěncům 1,079 milionu korun. Na dentální hygienu dostalo příspěvek přes 47.000 pojištěnců 52,2 milionu korun. Celkem v tomto programu to bylo pro více než 56.000 lidí přes 57 milionů korun.

Na kojení

V dalším programu Zdravá rodina, kde příspěvek je do 1000 korun, dala VZP na prázdninové tábory 57.662 dětem přes 57 milionů korun. Příspěvek byl také na pomůcky ke kojení, monitoring dechu pro miminka či digitální chůvu. Celkem v tomto programu to bylo pro více než 81.000 pojištěnců přes 80 milionů korun.

K financování prevence Tichý doplnil, že VZP na ni vyčlení vždy tolik peněz, aby se jí mohli účastnit všichni, kdo budou mít zájem. Na konci května měla VZP na rezervním fondu 12.000 korun, na fondu prevence osm milionů. V obou mimořádných preventivních programech přitom rozdělila přes 137,5 milionu korun. Podle Tichého má VZP ve fondu prevence vždy jen částku nezbytnou pro udržení účtu, a pokud je potřeba nějaký preventivní program uhradit, aktuálně do fondu prevence potřebné peníze převede.